Olivier (12) ruimt dagelijks Haarlems zwerfafval op: ‘Hoe moeilijk is het?’

Algemeen
Olivier (12) meehelpen? Graag! Je kunt je bij zijn moeder melden.
Olivier (12) meehelpen? Graag! Je kunt je bij zijn moeder melden. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Nog altijd wordt er enorm veel afval op straat en in zee gedumpt. Dat moet anders, zo vindt de 12-jarige Olivier Pauw. Al een jaar lang gaat hij dagelijks de straat op, om Haarlem weer een beetje schoner te maken.

Het begon allemaal begin 2020, toen de Haarlemmer op tv een documentaire zag over zwerfafval. “Vooral de beelden van hoe dieren in de knoop raakten met het afval, en dat vaak niet overleefden, raakten me”, zo vertelt hij aan het Haarlems Nieuwsblad.

En dus bevestigde hij een plastic miniprullenbak aan zijn skateboard, waarmee hij sindsdien elke dag na school een uur lang troep opruimt.

Afval bij supermarkten

Vanwege corona heeft hij de laatste maanden tijd voor een extra rondje. “Ik ruim vooral zwerfafval op in het centrum, maar kom ook nog weleens in Haarlem-Noord en Overveen. Het meeste afval ligt toch wel bij supermarkten, zoals flesjes of verpakkingen van brood. Ik snap gewoon niet waarom mensen dat niet gewoon in de prullenbak gooien. Hoe moeilijk kan het zijn?”

‘Goed bezig!’

De opruimactie van Olivier is een groot succes, zo vinden ook diverse Haarlemse ondernemers. “Af en toe krijg ik wat lekkers, bijvoorbeeld van McDonald’s.” Maar ook op straat zijn mensen enthousiast. “Vaak roepen ze ‘goed bezig!’ als ik langsloop. En er was zelfs eens een Engelse man die me wat geld gaf, als bedankje.”

‘Gooi je afval gewoon in de prullenbak, hoe moeilijk kan het zijn?’

Oproep Olivier

Voorlopig blijft Olivier nog wel afval van de straat ruimen, soms met hulp van wat klasgenoten van zijn school, de Koningin Wilhelminaschool in Overveen. Wat hij andere Haarlemmers nog wil meegeven? “Gooi je afval gewoon netjes in de prullenbak, zoals het hoort, voordat er ook Haarlemse dieren de dupe van worden.”

Ook meedoen?

Olivier meehelpen? Graag, hij zoekt nog kinderen die samen met hem een schoonmaakclubje willen vormen. Wie graag meehelpt, kan zich melden via de moeder van Olivier, Marinne. Mail haar via marinnebosselaar28@gmail.com en ze zorgt dat Olivier contact met je opneemt.