Jacky’s actie voor stichting KIKA

Algemeen
'Tijdens het schilderen van Blue Moon kreeg ik veel ontspanning terug.'
'Tijdens het schilderen van Blue Moon kreeg ik veel ontspanning terug.' (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Begin februari plaatsten wij een artikel ‘De levenskracht van Jacky’ op deze site. Het is het ongelofelijke levensverhaal van een 40-jarige Haarlemse die tweemaal kanker overwon. Op de dag voor haar verjaardag, 13 februari, startte zij een actie voor stichting Kinderen Kankervrij.

Willem Brand

Op sociale media deelde ze haar actie om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Jacky kreeg op haar 11de kanker, zij werd ervoor bestraald. Helaas kwam die op haar 25ste weer terug.

Energie

Over haar werk zegt ze: “De schilderijen met de pumps op een doos was een heel karwei. De energie zit vooral in de doos omdat ik hier mijn fantasie niet echt bij kon gebruiken en het meer moeten werd. Pumps, bloemen en de maan geven mij meer vrijheid.”

Tijdens het schilderen van Blue Moon kreeg Jacky veel ontspanning terug. “Ook omdat ik meer met mijn vingers op het doek was dan met het penseel. Meer voelen dan mijn zicht gebruiken is minder inspannend voor mij. Ik wil mijn handen meer gaan gebruiken in mijn schilderwerk voor het geval ik misschien straks te weinig zie voor het schilderen met penseel.”

Tekst gaat door onder de foto


‘Blue Moon’ (foto: eigen)

In de binnenstad

In 2010 verhuisde de in Spaarndam geboren en getogen Jacky naar de Proveniershof.

“Ik wilde heel graag in het centrum wonen en vond het daar heel gezellig. Er woonden leuke en interessante mensen en ik voelde me best snel thuis. Maar mijn huis was slecht geïsoleerd en vochtig, wat een reden was om iets anders te zoeken. Ik ben snel vatbaar en een vochtig huis helpt dan niet. Alles staat met alles in verbinding en ik heb regelmatig een voorhoofsholte-ontsteking, vaak gevolgd door bronchitis en een ooronsteking.”

“Soms is het lastig contact te maken omdat ik zo slecht hoor en praten niet zo makkelijk is. Ik vind het heel vervelend dat ik mensen zo voorbijloop. Ik snap goed dat als iemand drie keer gezwaaid heeft en ik geen reactie geef, hij of zij denkt: wat een chagrijnige meid.”

3 schilderijen

Jacky stelt drie zelfgemaakte schilderijen beschikbaar.

Blue Pumps van 70x70 kost € 135, Blue Moon 70x70 kost ook € 135 en Good Vibes 80x120 € 150. Kijk ook op: www.flowerpowerart.nl.