Wethouder blij met samenwerking Zandvoort: ‘Geen gedwongen huwelijk’

Politiek
Het circuit van Zandvoort.
Het circuit van Zandvoort. (Foto: Aaron Cornelissen)

HAARLEM - Zandvoort moet - als het aan de gemeente Haarlem ligt - meer gaan betalen voor de ambtelijke samenwerking. Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie Bestuur. Het plan werd voorgelegd na onderzoek door een geschillencommissie over de samenwerking tussen Haarlem en Zandvoort.

Joost Verhagen

De twee gemeenten hadden van tevoren al aangegeven akkoord te zullen gaan met het voorstel van de commissie.

Huwelijk

Anne-Feite Bloem (SP) vroeg de raad om vooral dieper te kijken naar de ambtelijke samenwerking en vroeg zich hardop af of Haarlem en Zandvoort wel gelukkig zijn met dit huwelijk. Misja de Groot (D66) wil graag verder met de ambtelijke samenwerking. Het CDA herinnerde de raadscommissie eraan dat de constructie oorspronkelijk is opgezet om Zandvoort te helpen, en vroeg daarnaast hoe er in het vervolg mee wordt omgegaan als Zandvoort een project opzet dat veel ambtelijke capaciteit vergt. Dat is bijvoorbeeld wel gebeurd met de komst van de Formule 1 naar Zandvoort.

Evaluatie

Wethouder Jur Botter wees erop dat het college en de raad van Zandvoort over het algemeen zeer tevreden zijn over de ambtelijke samenwerking. De signalen dat Zandvoort toch een eigen ambtelijk apparaat zou moeten opzetten komen volgens Botter van een kleine minderheid. Botter zei daarnaast de samenwerking met Zandvoort helemaal niet als een gedwongen huwelijk te ervaren. Voor Zandvoort zou het daarnaast door decentralisatie en de nieuwe omgevingswet vrijwel onmogelijk zijn om dit zelf ambtelijk te gaan regelen. Wethouder Botter heeft de commissie Bestuur toegezegd dat er bij grotere projecten heel goed zal worden gekeken naar grote projecten, zoals de komst van de Formule 1, die extra ambtelijke capaciteit vergen zodat Haarlem daar niet aan mee hoeft te betalen. Er wordt momenteel een evaluatie opgesteld over de ambtelijke samenwerking tussen Haarlem en Zandvoort.