‘Geen toename geweld tegen LHBTI+ in Haarlem’

Algemeen
De politie ziet in Haarlem geen toename in het aantal geweldsdelicten tegen mensen uit de LHBTI+-gemeenschap.
De politie ziet in Haarlem geen toename in het aantal geweldsdelicten tegen mensen uit de LHBTI+-gemeenschap. (Foto: nktwentythree)

HAARLEM - De politie ziet in Haarlem geen toename in het aantal geweldsdelicten tegen mensen uit de LHBTI+-gemeenschap. Dat zei burgemeester Jos Wienen donderdagavond in antwoord op vragen van Trots Haarlem. 

Joost Verhagen

Sander van de Raadt had tijdens het Roze Ontbijt op 11 oktober gehoord dat geweldsincidenten tegen de groep zouden zijn toegenomen - en steeds heftiger zouden zijn geworden van aard. Maar volgens Jos Wienen wordt niet alles wat er voorkomt gemeld. 

Volgens hem kan het zijn dat Bas Kortekaas, die tijdens het Roze Ontbijt het woord voerde, zich wellicht heeft gebaseerd op landelijke of regionale cijfers, die in Haarlem specifiek niet terug te zien zijn. Hij beriep zich in zijn uitspraak op de cijfers van de politie Kennemerland en het bureau Discriminatiezaken.

Voorlichting in onderwijs

Sander van de Raadt vroeg daarnaast of het klopte dat de politie wel wil ondersteunen in het tegengaan van het geweld - bijvoorbeeld door extra voorlichting te verzorgen in het onderwijs. 

Wienen gaf aan dat discriminatiezaken en COC Kennemerland al ruimschoots aandacht besteden aan seksuele diversiteit en genderidentiteit binnen het onderwijs. Daarnaast zou het specifieke politieteam ‘Roze in Blauw’ nog steeds via een speciaal telefoonnummer bereikbaar zijn om toch geweldsincidenten te kunnen melden.