Bedrijf in Beeld

Hoe persoonlijk mag uw laatste afscheid zijn?

  Bedrijf in Beeld
Yvonne Reichrath.
Yvonne Reichrath. ((Foto: PR))

SANTPOORT-ZUID - Wilt u weten hoe u uw eigen invulling geeft aan een uitvaart? Neem dan gerust contact op met Uitvaartverzorger Yvonne Reichrath voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Afscheid nemen hoort bij het leven. We maken het allemaal dagelijks mee, op allerlei manieren: een geliefde welterusten kussen, de zomer zien overgaan in de herfst of iemand uitzwaaien die op reis gaat. Zo'n vaarwel 'in het klein' maakt al emoties los, maar daarop volgt de geruststelling van het - vaak spoedige - weerzien. Heel anders wordt het bij een overlijden: dat afscheid is definitief.

Definitief einde

Zelfs na een ziekbed komt het sterven toch nog vaak onverwacht en kunnen degenen die achterblijven moeilijk bevatten dat ze hun partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of buurtgenoot niet meer zullen zien.

Toch is de dood niet in alle opzichten een definitief einde al is het maar omdat de overledene voortleeft in de herinneringen van dierbaren en bekenden om hem of haar heen. Zij houden de overledene in gedachten bij zich. Zij weten hoe het was, toen dit moment nog oneindig ver weg leek, en hun levens op wat voor manier ook verbonden waren.

Eigen keuzes

Een uitvaart maakt deel uit van het afscheid. Met de overledene nog een laatste keer in hun midden kijken de nabestaanden gezamenlijk terug op de bijzondere gebeurtenissen uit diens leven en op de persoon die hij of zij was. Dat maakt een uitvaart per definitie persoonlijk. Waar in de ene familie rituelen, zoals het branden van kaarsen, en live-muziek de sfeer bepalen, houden andere nabestaanden het liever sober met een enkel veldboeket en een kort in memoriam. Binnen de grenzen van de wet kan en mag er veel. Er is dus alle ruimte voor eigen keuzes.

Waardevol en helend

,,Mensen mogen bijstaan in een voor hen zeer intensieve en emotionele periode blijft iedere keer bijzonder. Mijn rol is een uitvaart te organiseren die past bij de wensen van de overledene en de nabestaanden. Dit vak gaat over daar zijn waar je nodig bent - op de achtergrond, maar wel regisserend - zodat alle betrokkenen het afscheid als waardevol en helend kunnen ervaren.''

Uitvaartverzorger Yvonne Reichrath Bloemendaalsestraatweg 49, 2082 GB Santpoort-Zuid. Telefoon: 06 52021776.

Meer berichten