Gemeente redt noodlijdende Wereldmuziekschool Schalkwijk

Cultuur
De Wereldmuziekschool levert jaarlijks zo’n 100.000 contacturen aan muziek, beweging en dans.
De Wereldmuziekschool levert jaarlijks zo’n 100.000 contacturen aan muziek, beweging en dans. (Foto: Wereldmuziekschool)

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad heeft via een motie besloten om de noodlijdende Wereldmuziekschool in Schalkwijk te hulp te schieten. De motie volgde op een petitie met ruim 1100 handtekeningen die recent aan een aantal raadsleden is aangeboden. Daarop stelden GroenLinks, PvdA, SP en Actiepartij voor om de instelling te helpen.

Joost Verhagen

De Wereldmuziekschool dreigde vorige maand in de ernstige financiële problemen te komen. De muziekschool is momenteel gevestigd in het Schalkwijkse winkelcentrum, maar zag zich gedwongen om te verhuizen omdat een deel van het winkelcentrum moet worden gesloopt. De beoogde nieuwe locatie bleek echter een veel hogere huurprijs te hebben, en goedkopere alternatieven bleven uit.

Structurele subsidie

De motie van de initiatiefnemers riep het college op om de Wereldmuziekschool in ieder geval financieel te ondersteunen in het verhuizen naar de nieuwe locatie en te compenseren voor de hogere huurprijs. Daarnaast werd er voorgesteld om op korte termijn, maar uiterlijk in de begroting voor 2022 tot 2026 te gaan kijken of er een structurele subsidie voor de muziekschool mogelijk is.

‘Belangrijke aanvulling’ 

Verschillende partijen complimenteerden het werk van de Wereldmuziekschool in hun stemverklaringen. Hart voor Haarlem noemde het initiatief een belangrijke aanvulling op het onderwijs in Schalkwijk. Jouw Haarlem stelde dat als er iemand financiële steun verdient in de huidige crisis, het de Schalkwijkse wereldmuziekschool wel is.

De motie werd gesteund door de volledige raad, behalve de VVD omdat de wethouder volgens Joris Blokpoel heeft aangegeven dat de motie onuitvoerbaar is. Het CDA plaatste wel de kanttekening dat er wellicht toch naar een goedkopere locatie zal moeten worden gezocht. Daarmee lijkt de Schalkwijkse Wereldmuziekschool voorlopig in ieder geval gered.