Prijs van 50.000 euro voor kunst in de zorg

  Nieuws
Elisabeth van Thuringenprijs-winnaars, jury en bestuur (Foto: Bibi Veth)
Elisabeth van Thuringenprijs-winnaars, jury en bestuur (Foto: Bibi Veth) (rodi.nl)

HAARLEM - Het Amsterdam UMC is de grote winnaar geworden van de Elisabeth van Thüringenprijs 2018. Het ziekenhuis won met ‘Flowerfields’ van Elspeth Diederix een bedrag van 30.000 euro om het kunstproject (mede) te kunnen financieren. Stimuleringsprijzen gingen naar ‘Aura II’ van innoveringsplatform Garage 2020 en Nick Verstand en naar ‘Kunst en Welzijn’ van het Leger des Heils, maatschappelijk centrum Rotterdam en Jelle Korevaar. De prijzen werden in het Frans Hals Museum HOF uitgereikt door juryvoorzitter Ann Demeester en zijn een initiatief van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds.

Bloemen in verpleegtorens

Het kunstwerk ‘Flowerfields’ van Amsterdam UMC en Elspeth Diederix is het perfecte voorbeeld van hoe kunst in de zorg kan worden toegepast op zo’n manier dat patiënten, bezoekers en medewerkers er baat bij hebben.. In de verpleegtorens van locatie AMC komen op speciaal uitgekozen plekken grote foto’s van afbeeldingen van bloemen, die ook daadwerkelijk in ‘The Miracle Garden’ van Diederix bloeien. De buitenwereld van Amsterdam wordt zo naar binnen gehaald. De kunst biedt aanleiding voor een gesprek, ruimte voor reflectie en geeft een positief gevoel. Het verhoogt het welzijn van de patiënten en hun naasten. Zowel het idee, de uitwerking ervan en het projectplan noemt juryvoorzitter Ann Demeester een gedegen voorbeeld voor andere kunstprojecten in de zorgwereld.
Experimentele kunst

De kunstprojecten van Garage 2020 en Nick Verstand (Amsterdam) en van het Leger des Heils en Jelle Korevaar (Rotterdam) zijn volgens de jury bij uitstek voorbeelden van kleine projecten die op een gedurfde manier kunst willen combineren met zorg en daarbij de patiënten en cliënten sterk betrekken bij de kunst. Het is een niet-traditionele wijze van het toepassen van kunst in een zorgomgeving. Beide projecten krijgen een stimuleringsprijs van 10.000 euro als bijdrage aan de totstandkoming.
Kunst in de zorg

De Stichting Elisabeth van Thüringenfonds is een samenwerkingsverband tussen het Spaarne Gasthuis en de gemeente Haarlem. De Stichting draagt zorg voor het (kunst)historisch erfgoed van het Spaarne Gasthuis en stimuleert daarnaast kunst in de zorg. Zij vindt het belangrijk dat het welzijn van patiënten of cliënten ook buiten het medisch aspect wordt bevorderd door middel van kunst. Het Spaarne Gasthuis bevestigt hiermee zijn rol van een ziekenhuis dat midden in de maatschappij staat. De gemeente Haarlem wil een positieve bijdrage leveren aan het cultureel klimaat binnen de zorg. Voor de prijsuitreiking werkt de Stichting nauw samen met het Frans Hals Museum in Haarlem.

Meer berichten
 

Fotoseries