Opvang Oekraïense vluchtelingen in Haarlem verloopt nog niet vlekkeloos

Politiek
Wethouder Berkhout benadrukte ook dat de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne geen invloed heeft op de wachtlijsten voor sociale huurwoningen.
Wethouder Berkhout benadrukte ook dat de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne geen invloed heeft op de wachtlijsten voor sociale huurwoningen. (Foto: Pexels)

HAARLEM - De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Haarlem verloopt nog niet helemaal vlekkeloos. Dat bleek donderdagavond tijdens het vragenuurtje van de Haarlemse gemeenteraad. Vluchtelingen zouden zich momenteel moeilijk kunnen inschrijven in het gemeentelijke basisregister (GBA), wat nodig is om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de zorg. De situatie leverde vragen op van Jouw Haarlem en Trots Haarlem.

Joost Verhagen

Moussa Aynan (Jouw Haarlem) vertelde daarnaast signalen te hebben gekregen dat het speciale telefoonnummer voor vluchtelingen uit Oekraïne vaak moeilijk te bereiken is. Hij vroeg daarom aan wethouder Berkhout of dat klopt. 

Hoogste prioriteit

Volgens de wethouder is dat niet zo. In de regel kunnen vluchtelingen volgens hem snel iemand aan de lijn krijgen, al komt het misschien een enkele keer voor dat het verkeerd gaat. Wel gaf Berkhout toe dat het proces dat vluchtelingen moeten doorlopen voor ze zich kunnen inschrijven, momenteel veel te lang duurt. Het zou meer dan een maand kosten voor vluchtelingen om zich in het GBA in te schrijven. Berkhout stelde dat het versnellen van dat proces momenteel ‘de hoogste prioriteit heeft’.

Impact vluchtelingen op Haarlem

Trots Haarlem stelde daarnaast vragen over de impact die de vluchtelingenstroom heeft op de beschikbaarheid van sociale huurwoningen in de stad. De fractie wilde weten of het college overweegt de Waarderpolder als locatie voor nieuwe woningen te bekijken, en of er plannen zijn om panden te vorderen voor de opvang van vluchtelingen. De wethouder zei echter dat Trots de plannen met betrekking tot woningbouw beter kan inbrengen bij de lopende formatiegesprekken. Daarnaast zouden er momenteel ook nog geen plannen zijn om panden te vorderen in Haarlem. Wethouder Berkhout benadrukte ten slotte stellig dat de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne geen invloed heeft op de wachtlijsten voor sociale huurwoningen.