Mirjam Noach, Polderdichter Haarlemmermeer, schreef het gedicht voor Verhalenpaal 'Verzet', te vinden aan de Rijnlanderweg 1253.
Mirjam Noach, Polderdichter Haarlemmermeer, schreef het gedicht voor Verhalenpaal 'Verzet', te vinden aan de Rijnlanderweg 1253. ((Foto: Haarlemmermeermuseum De Cruquius))

Verhalenpaal VERZET krijgt gedicht

CRUQUIUS - Ter ere van Nationale dodenherdenking op 4 mei heeft Verhalenpaal VERZET een eigen gedicht gekregen van Polderdichter Mirjam Noach.

Markering heldhaftige inzet Familie Boogaard

Haarlemmermeermuseum De Cruquius vroeg Noach gedichten te schrijven voor vier Verhalenpalen van het Buitenmuseum. In december 2018 kreeg de Verhalenpaal 07- SPADE bij de Ringvaart, monument van dat jaar, het eerste gedicht. Na een oproep in de krant nomineerde het publiek Verhalenpaal 06 – VERZET voor het tweede gedicht. De paal markeert de heldhaftige inzet van de Familie Boogaard, die in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven vele onderduikers opvingen. Noach: "Als je weet waaruit iets is ontstaan, dan komt het begrip."

Het gedicht

Het gedicht dat Noach schreef voor VERZET:

Jouw weigering mee te gaan
in de opgelegde moraal van uitsluiting.
Door de bezetter
met zijn weerzinwekkende ideologie.
Jij verzette je ertegen
bood tegenstand
door de verstotenen op te vangen.

Ze zijn er, de mensen die kunnen vertellen
wat jij voor hen hebt gedaan.
Dat ze het hebben overleefd.
Dankzij jou. Zelf heb je het onderspit gedolven
het verschrikkelijke lot tegemoet
waartegen je zo had gestreden.

Laat ons stilstaan
bij hen die hier verzet boden.
Zoveel meer dan alleen een schuilplaats.
Net zoals jouw innerlijke revolutie
zoveel meer was dan alleen Verzet.

Mirjam Noach
Polderdichter Haarlemmermeer 2018 - 2019

Verhalenpalen

Sinds maart 2018 staan er vijftien Verhalenpalen op bijzondere erfgoedlocaties in de polder en vormen het Buitenmuseum van Haarlemmermeer. Elke verhalenpaal heeft een QR code waarachter informatie en anekdotes over het erfgoed te vinden zijn. Noach: "Als Polderdichter heb ik geleerd Haarlemmermeer door andere ogen te bekijken. De Verhalenpalen hebben zeker aan dat besef bijgedragen."

Haarlemmermeermuseum De Cruquius realiseerde de Verhalenpalen met subsidie van het Mondriaanfonds. Het Buitenmuseum wordt in 2019 uitgebreid naar Haarlemmerliede en Spaarnwoude na de samenvoeging met Haarlemmermeer, mogelijk gemaakt door de gemeente Haarlemmermeer.

Meer berichten