Anke Steffers.
Anke Steffers. (Foto: Mirjam de Vries)

Column Anke - Stads

Ja ja, eindelijk. Eindelijk heb ik een weekje de redactie mogen verzorgen van een echte stad. Haarlem om precies te zijn.

De collega-redacteur bij Rodi die Haarlem maakt, was namelijk ziek afgelopen week. Samen met een andere collega nam ik Haarlems Nieuwsblad op me. En al ken ik Haarlem niet zo goed, dat het een bruisende stad is, dat was mij wel bekend.

Ik heb wel een aantal jaren Witte Weekblad Alphen mogen maken. En daarnaast het magazine Alphen Magjezien, dat dezelfde doelgroep, maar een groter verspreidgebied had. Alphen aan den Rijn. Een dorp dat zichzelf een stad noemt, maar dit eigenlijk nooit echt is geworden. Er zijn wel stadse problemen, de winkels doen stads aan, bepaalde pleinen kunnen door als stadspleinen, maar iedereen om mij heen die naar Alphen gaat om te winkelen, heeft het over 'Ik ga even naar het dorp'. Zelfs de plek waar het politieke instrument zit, heeft de naam 'gemeentehuis' gekregen, terwijl het, voor de laatste herindeling, stadhuis was. Het gemeentehuis staat wel op het Stadhuisplein.

Sinds februari maak ik Nieuwsblad Haarlemmermeer met als grootste plaatsen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Tja, als je van de snelweg afkomt en Hoofddorp inrijdt, lijkt het of je Parijs inrijdt. Al die rijstroken naast elkaar. Maar Hoofddorp is natuurlijk ook wel de uitvalsbasis voor Schiphol, de grootste luchthaven van Europa. Maar Haarlem, dat is echt een stad. En toch merkte ik, zo veel verschilt het allemaal niet met mijn oude Alphen.

Ook in Haarlem bezoekt een wethouder een 100-jarige inwoner, ook in Haarlem is er een jazzfestival dat in Nieuwkoop Jazz aan de Plazz heette en ook grote namen trok, ook in Haarlem kun je op vleermuizenjacht met een batdetector en ook daar zijn kunstmarkten en muziek in kerken. Wat wel opviel, in Haarlem zijn meer grotere concerten. Daarnaast ging de berichtgeving geregeld over musea. En tja, die heb je in Alphen niet, het Romeins museum in Archeon daargelaten. Nieuwkoop had er zelfs meer dan Alphen. Het Busmuseum, het Oudheidkundig- en Poldermuseum, het Cultuur Historisch Museum en zelfs een Vergietenmuseum.

ankesteffers@rodi.nl

Meer berichten