Een sedumdak op een bushokje.
Een sedumdak op een bushokje. (Foto: Twitter: @d66hrlmeer)

Voorlopig geen groene daken bushokjes

HAARLEMMERMEER - Het verzoek van D66 Haarlemmermeer en ChristenUnie / SGP om groene daken aan te leggen op bushokjes in de gemeente kan (nog) niet gehonoreerd worden.

De twee Haarlemmermeerse politieke partijen stelden hierover eind juli vragen aan het college van Haarlemmermeer, nadat zij op het idee voor de groene daken waren gekomen via een artikel over bushokjes in Utrecht. Het college is het ermee eens dat groene daken in Haarlemmermeer bijdragen aan klimaatadaptatie.

Het voorstel heeft het college hierop voorgelegd aan de exploiteur van de bushokjes in Haarlemmermeer, waarmee de gemeente een overeenkomst heeft die loopt tot en met 31 maart 2021. In de overeenkomst is opgenomen dat de gemeente pas eigenaar wordt van de bushokjes na afloop van het contract en dus dan pas zelfstandig kan beslissen over het aanbrengen van beplanting. Het college schrijft in de beantwoording van de schriftelijke vragen: "Aan de exploitant hebben wij gevraagd onder welke condities er beplanting op de daken kan worden aangebracht. Gemeld is dat de dakconstructie dan moet worden aangepast. Gelet op het aantal bushokjes vraagt dit een aanzienlijke investering. Daarnaast wil de exploitant dan een verlenging van de concessieovereenkomst. Aangezien de overeenkomst binnen afzienbare tijd afloopt, hebben wij besloten om nu niet over te gaan tot het aanbrengen van groen op de daken van de bushokjes."

Vervolg

Het college zegt toe dat zij in 2020 de mogelijkheid onderzoekt voor het alsnog aanbrengen van groen op daken van bushokjes, in het kader van de voorbereiding van een nieuwe concessieovereenkomst.

Reactie

D66 Haarlemmermeer raadslid Gerdien Knikker reageert op de antwoorden van het college: "Als D66 begrijpen we de reactie van het college om nu te wachten met het aanbrengen van sedum-beplanting op de bushaltes. Niet alleen omdat het nu een extra investering met zich meebrengt, maar ook omdat de betreffende leverancier dan ook een toezegging wil voor een nieuwe overeenkomst. De mogelijkheid van groene daken op bushokjes wordt later onderzocht. Uiteraard hopen we resultaten te zien in de nieuwe concessieovereenkomst in 2021. Want groene daken zijn goed voor het klimaat en goed voor biodiversiteit! En daar blijven we de komende periode dan ook aandacht voor vragen."

Lees ook:

www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer/algemeen/153660/d66-en-cu-sgp-willen-sedumdak-op-bushokjes-

Meer berichten