Scholen sparen samen voor een pumptrack

Algemeen
Als alles goed gaat komt de eerste openbare en demontabele pumptrack van Nederland in Badhoevedorp te liggen.
Als alles goed gaat komt de eerste openbare en demontabele pumptrack van Nederland in Badhoevedorp te liggen. (Foto: (Foto's: pr))

BADHOEVEDORP - Alle basisschoolleerlingen sparen de komende maanden voor een pumptrack van gerecycled plastic. Daarvoor zamelen ze plastic flessen in bij de lokale supermarkten. Tegelijkertijd volgen zij op school ook een educatieprogramma waarin wordt gewerkt vanuit drie thema’s: duurzaamheid, technologie en sport & beweging.

Zo leren ze spelenderwijs over de verschillende facetten die nodig zijn om de pumptraQ te ontwikkelen. Het sparen voor de pumptrack is een initiatief vanuit gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in samenwerking met Stichting Pumptrack. Een pumptrack is een circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen, een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark.

Hinkelend leren

Afgelopen week is het educatieprogramma officieel gestart op basisschool de Oranje Nassau School en deze week start het programma op andere scholen in Badhoevedorp. Tijdens de kick-off maken kinderen kennis met een pumptrack van gerecycled plastic, is er een kleine 3D printer op school waarmee ze zelf een pumptrack kunnen printen en kunnen zij al hinkelend leren over de verschillende soorten plastic.

‘De thema’s die in het educatieprogramma worden behandeld vormen een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen op het gebied van innovatie, circulariteit, gezondheid en maatschappelijke bewustzijn.’, legt Silke Smit-Brouwer van Stichting Pumptrack uit. Ook wordt er in het lesprogramma een koppeling gemaakt met de duurzame ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Quatrebras van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. ‘Zo geven we kinderen een les over duurzaam bouwen.’

Skatebaan

Er wordt al veel plastic ingezameld, maar helaas wordt slechts circa 30 procent van het ingezamelde plastic gerecycled. Dat komt omdat er nog niet zoveel hoogwaardige producten van gerecycled plastic gemaakt kunnen worden. ‘Daar willen wij iets aan doen!’, dacht Silke Smit-Brouwer van Stichting Pumptrack. Met een megagrote 3D printer maakt de stichting van grote hoeveelheden gerecycled plastic een pumptrack. En als alles goed gaat komt de eerste openbare en demontabele pumptrack van Nederland in Badhoevedorp te liggen.

‘Een pumptrack is een soort skatebaan, maar dan anders. Hij krijgt verschillende ‘bulten’, kuilen en bochten waar je overheen kan fietsen. Door een pompende beweging te maken met je lichaam hoef je niet te trappen en krijg je veel vaart. En als je het vaak probeert kun je allemaal verschillende stunts doen op de pumptrack.’, legt Silke uit.

Informatie

In totaal is er 40.000 euro nodig dan wordt de pumptrack dit voorjaar geplaatst. Een donatie of sponsoringsbijdrage is te doen via de donatiepagina. Voor meer informatie: www.quatrebrasbadhoevedorp.nl.

Leerlingen van de basisscholen zijn hard bezig om een pumptrack in Badhoevedorp te realiseren.