Wat een uitzicht vanaf de nieuwe boezembrug

Algemeen
Vanaf de bank op de Boezembrug heb je prachtig uitzicht op het schepradstoomgemaal.
Vanaf de bank op de Boezembrug heb je prachtig uitzicht op het schepradstoomgemaal. ((Foto: Peter Vreeswijk)

HALFWEG - De nieuwe boezembrug in Halfweg is inmiddels opgeleverd met een mooie grote houten zitbank richting Kom, daar waar zich tevens het museum Stoomgemaal Halfweg bevindt dat het oudste en grootste nog draaiende schepradstoomgemaal ter wereld is. Het is gebouwd in 1852 en diende als boezemgemaal om het overtollige water uit de Haarlemmermeer via het Zijkanaal C en het Noordzeekanaal naar zee te pompen. In het museum staan, naast de originele stoominstallatie, zowel modelstoommachines als gerestaureerde bedrijfsstoommachines opgesteld. Tijdens stoomdagen zijn deze allemaal in werking.

Het museum is ‘s winters gesloten, maar als de omstandigheden het toelaten kunnen de deuren in april eindelijk weer open om bezoekers te ontvangen. 

Open verbinding

De tekst is te lezen op de achterzijde van de 22 meter lange bank aan de voetgangerspromenade en op deze foto nu duidelijk zichtbaar in tegenstelling tot eerdere publicaties.

Wellicht behoeft deze tekst enige uitleg. Voor de drooglegging van het Haarlemmermeer in 1852 stond deze in open verbinding met het IJ en de Noordzee. In 1852 is het Stoomgemaal Halfweg opgericht en dat had grote moeite om al het water weg te pompen. Dat veranderde met de inpoldering van het IJ en de aanleg van het Noordzeekanaal waarmee in 1865 werd begonnen. De opening van het Noordzeekanaal vond plaats in 1876. Vanaf toen kon het gemaal afpompen via de zijkanalen C en F richting zee. Het toont aan dat stoomgemaal, Haarlemmermeer en IJ altijd nauw met elkaar verbonden zijn.

Nu nog een lekker zonnetje en genieten maar.

Saskia Vreeswijk