Voor na de lockdown: help Esperanza

Algemeen
Esperanza is hard nodig, vooral voor dit soort gezellige momenten.
Esperanza is hard nodig, vooral voor dit soort gezellige momenten. ((Foto: Pr))

BADHOEVEDORP - De lockdown zet alles op stil, ook de activiteiten van Inloophuis Esperanza. Deze ontmoetingsplek aan de Badhoevelaan voor (ex) kankerpatiënten en hun naasten staat niet alleen in de slaapstand, maar moet ook vrezen voor de toekomst.

Riet Verbeek, de grote motor achter Esperanza, deelt met deze krant haar zorgen.

“We zijn het tweede inloophuis in de polder”, zegt zegt ze. “Waarom nog een inloophuis, kregen we bij het opstarten als vraag. Er is toch al Adamas in Nieuw-Vennep? Maar voor mensen die in het noorden van de polder wonen is dat gewoon te ver weg. Als je even je verhaal kwijt wil en je moet van Badhoevedorp naar Nieuw-Vennep, dat past niet in de opzet. De behoefte aan zo’n ontmoetingsplek dichter bij huis was dus groot en zo is.”

Ontstaan

“Vanaf de start zijn we bezig met een strijd om ons bestaan. We zijn namelijk helemaal afhankelijk van sponsors, acties en donaties. Aanvankelijk moesten we het zelfs doen zonder subsidie, maar sinds 3 jaar ontvangen we nu wel van de gemeente een aanvulling. Dat Esperanza kan draaien is vooral te danken aan bedrijven en clubs als Rotary en Lions, die zich regelmatig voor ons inzetten. En ook lokale evenementen, hardlopen, fietswedstrijden, winkeliersacties, droegen een steentje bij. Maar door corona ligt dat nu allemaal plat en dus voor ons geen inkomsten. Een trieste, maar reële constatering. Ook wij staan voor de vraag: gaan we dit overleven?”

Riet luidt daarom de noodklok. “Esperanza is hard nodig, juist nu. Kankerpatiënten en hun familie kunnen voor begeleiding minder goed terecht in de overvolle ziekenhuizen. Heel begrijpelijk, dat de hulpverleners daar vooral worden ingezet voor corona. Maar Esperanza kan er wel voor ze zijn met een luisterend oor. En niet alleen voor hen, ook voor mensen die eenzaam zijn door alle coronaperikelen. We geven ze graag een steuntje in de rug. Even wat bijpraten? We zijn er voor ze.”

Maak,vanwege corona, wel eerst even een afspraak via: 020 7230522 of info@inloophuisesperanza.

Wensenlijstje

Iedereen is het erover eens: Esperanza is in Badhoevedorp uitgegroeid tot een vaste waarde. En om dat te kunnen blijven, is er hulp nodig: zowel in geld, als in man/vrouwkracht. Riet formuleert een wensenlijstje. “We zoeken vrijwilligers die ons willen helpen als gastheer of gastvrouw. Maar ook, best dringend, een It’er die ons kan helpen de computers op orde te brengen. En als ik nog even door mag gaan, wie kan en wil ons helpen bij onze zoektocht om fondsen aan te schrijven? En dan weer een andere vraag: we komen binnenkort weer uit de lockdown, zijn er bedrijven, clubs, winkels enzovoort die ten behoeve van ons weer acties op touw willen zetten? Een sponsorloop bijvoorbeeld zou prachtig zijn. Of het opzetten van een loterij, of gewoon zoiets als koekjes bakken. Maar ook een busje op de toonbank of bij de kassa voor kleingeld kan veel betekenen. En misschien is het een idee om van artikelen die verkocht worden 1 euro te schenken aan Esperanza?”

Aanmelden als Vriend van Esperanza kan ook. Kijk op de website: inloophuisesperanza.nl. Het kost niet veel, en voor Esperanza en de gebruikers is het ets moois. “Als er door de lockdown toch meer gelegenheid is om eens over bepaalde dingen na te denken, denk dan ook eens Esperanza. Het zou ons enorm helpen.”

Anja Maas