Twee pikeurs nemen het met hun paarden twee keer tegen elkaar op. De winnaar mag door.
Twee pikeurs nemen het met hun paarden twee keer tegen elkaar op. De winnaar mag door. ((Foto: Rowin van Diest))
VERSLAG

Kortebaandraverij zeer populair bij jong en oud

door onze verslaggever

HOOFDDORP - Het weer werkte niet mee, maar daar had mens en paard geen boodschap aan. De Kortebaandraverij zaterdag 13 juli aan de Kruisweg trok veel publiek en de races waren bijzonder spannend. Voor de Hoofddorpse pikeur John de Leeuw was er wel een teleurstelling, opnieuw werd hij door Lindsey Pegram verslagen.

Negende editie in Hoofddorp

De twee pikeurs stonden vorig jaar ook al tegen elkaar in de finale. Met andere paarden. Vooraf moet De Leeuw vol vertrouwen zijn geweest in een goede afloop, want hij had een week eerder Egmond voor de vijfde keer op rij gewonnen. Tijdens de rit tegen zijn behendige concurrent Pegram gaat het echter niet goed. De teleurstelling bij de fans van De Leeuw is groot. Marcel Beerens uit Nieuw-Vennep heeft hem in Egmond overtuigend zien winnen. "Het is net alsof De Leeuw niet van Pegram mag winnen. Hij is in topvorm, maar tegen deze concurrent is hij altijd beduidend minder. Vervelend, ook voor zijn fans. Verder is onze John met een prachtig seizoen bezig."

Jong en oud genieten van de 24 paarden die tegen elkaar uitkomen. De afvalrace blijkt bikkelhard. De paarden komen twee keer tegen elkaar uit en de winnaar mag door. Er zijn bij het publiek veel vragen. Vriendelijke vrijwilligers van de kortebaandraverij beantwoorden deze uitstekend. Een vraag die veel wordt gesteld, is waarom het ene paard een stuk korter moet lopen dan de andere. Een vrijwilliger: "We kijken naar de ervaring van het paard. Als een paard iets ouder is en daardoor meer ervaring heeft, moet hij een aantal meters extra afleggen."

Drukker

Voor Jos Koeckhoven is het de eerste keer dat hij als voorzitter bij de kortebaandraverij in Hoofddorp actief is. Hij heeft zijn zaken goed voor elkaar. Koeckhoven is zeer tevreden over de opkomst. "Vergeleken met vorig jaar is het echt drukker. En dat is terecht, want de combinatie van spannende races en gezelligheid doet het goed. We beschikken over prima wedstrijdrijders en snelle paarden. En wat betreft de organisatie hebben we hier met elkaar iets bijzonders neergezet. Volgend jaar is de tiende editie, dan wordt het Nederlands Kampioenschap hier ook gehouden."

Harmen Pronk uit de hoofdstad komt al vanaf het begin naar de sportieve meeting in Hoofddorp: "Dat was in 2011. Het leuke is dat je hier de meest uiteenlopende types ziet rondlopen. En je ziet dat er ook steeds meer mensen zijn die het leuk vinden om op de uitslag van de draverijwedstrijden te gokken. Ik heb niet het idee dat de mensen met veel verstand van de paarden en de berijders een grotere kans maken om geld te winnen. Iedereen dacht dat de grote favoriet De Leeuw zou winnen. Dan is de kans heel klein om een groot bedrag te winnen."

Patat met ijs

Fons de Bree is er met zijn kleinkinderen. Ze genieten van het wedden. "Gokken klinkt direct zo groot. We hebben kleine bedragen ingezet en daardoor kijk je met extra veel plezier." De resultaten van de familie De Bree zijn zeer verschillend. "Ik had gewed op twee volledig onbekende paarden en die hebben het beter gedaan dan verwacht. Ik sta in de plus en mijn kleinzoons delen mee in dat bedrag. Net voldoende om patat met ijs te kopen. En we gaan tevreden naar huis."

Een goede vriend van De Leeuw weet zeker dat volgend jaar de Hoofddorper wel gaat winnen. "Ik weet dat hij heel graag in zijn eigen woonplaats als winnaar uit de bus wil komen. En het is met de draverij net zoals met de liefde, als je er maar hard genoeg voor werkt, komt het uiteindelijk goed."

Meer berichten