Een stroomverdeelstation.
Een stroomverdeelstation. ((Foto: Pixabay | analogicus))

Explosie bij 'stroomstation' in Cruquius

  Nieuws

CRUQUIUS - Bij een zogenoemd opstijgpunt in Cruquius - waar een stroomspanningslijn van masten verdergaat in een kabel onder de grond - is dinsdagmorgen 15 oktober een explosie geweest, gevolgd door een brand.

Deel apparatuur weggeblazen

Binnen het met hekken afgesloten stuk gaat elektriciteit van de hoogspanningskabels de grond in. Dat gebeurt via speciale verbindingscomponenten. Eén hiervan is ontploft en in de brand gevlogen. Een naastgelegen stuk grasveld kwam daardoor vol met olie te liggen.

De explosie werd opgemerkt doordat het Spaarne Gasthuis een dip merkte in de stroomspanning. Gebruikers ondervonden geen last van stroomuitval, want het spanningsnetwerk is 'redundant uitgevoerd'. Dit houdt in dat bepaalde onderdelen dubbel aanwezig zijn, zodat het geheel goed blijft functioneren wanneer een onderdeel uitvalt.

Kortsluiting

Het zogenoemde opstijgpunt wordt beheerd door TenneT, de elektriciteitstransporteur in Nederland. Woordvoerder van de spanningsnetbeheerder Jeroen Brouwers: "We doen onderzoek naar de oorzaak. Het zou door een kortsluiting gebeurd kunnen zijn. Er was niemand in de buurt op het moment van de explosie en bij bijvoorbeeld onderhoud aan de component wordt sowieso altijd alle hoogspanning er vanaf gehaald. Er was een knal. Om aan te geven: bij jou thuis staat er 230 volt op je stopcontact, in dit component staat 280.000 volt."

Volgens hem kan het kloppen dat het Spaarne Gasthuis een elektriciteitsdip merkte. "Bijvoorbeeld door een flikkering van de lampen. Er was geen stroomuitval. Een ziekenhuis heeft altijd een eigen voorziening om op terug te vallen."

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Meer berichten