Vader Leendert en Leenze Le Grand doen mee aan de Baltic Sea Circle met hun 33 jaar oude Ford Transit 'Roaming Rhino'.
Vader Leendert en Leenze Le Grand doen mee aan de Baltic Sea Circle met hun 33 jaar oude Ford Transit 'Roaming Rhino'. ((Foto: Rowin van Diest))

Vader en zoon gaan uitdaging van 8.500 kilometer aan

HOOFDDORP - Goede doelen zijn er volop in ons land. Daaronder zijn enkele hele avontuurlijke. De Baltic Sea Circle is de noordelijkste avonturenrally op aarde. Een roadtrip om de Baltische Zee. Een ontdekkingstocht door de wildernis en een gebied waar bijna nooit iemand komt. Door Scandinavië naar de Noordkaap en verder door het Oostblok. Van Groningen naar Groningen. Voor vader Leendert en Leenze Le Grand begint en eindigt de reis in het noorden van Nederland.

Baltic Sea Circle voor goed doel

Vader is begin 60 en zijn zoon midden 30. Ze kijken vol spanning uit naar de lange superrit, maar hebben zich goed voorbereid. Leenze: "We hebben nog niet eerder met een dergelijk evenement meegedaan. Het zal pittig worden, maar we gaan het redden. Zeker omdat we voor het goede doel rijden."

Vader en zoon Le Grand doen mee aan de Baltic Circle Oldtimer Rally in een 33 jaar oude Ford Transit die zij de toepasselijke naam 'Roaming Rhino' hebben gegeven. Zij rijden mee voor The Grand Education Foundation, een fonds dat kansarme kinderen in Zuid Afrika ondersteunt, zodat zij een schoolopleiding kunnen volgen én een verdere opleiding.

Leenze: "Een geweldig doel om voor te mogen rijden. Ik heb een eigen bedrijf in de recruitment. Zo ben ik met ze in contact gekomen." 100 Procent van de donaties die de heren ontvangen, gaat naar deze kinderen voor hun opleiding. "We hopen via donateurs zoveel mogelijk op te halen. We zitten nu op de 750 euro, maar we gaan er vanuit dat er nog een flink bedrag bij gaat komen."

Intens

Via een vriend die over de rally had gelezen, werden vader en zoon direct enthousiast. Leendert: "Het is toch heel fijn als vader en zoon zo intens met elkaar op pad gaan. Dit wordt een reis die we nooit zullen vergeten." De Hoofddorpers rijden allebei graag en draaien hun hand niet om voor lange afstanden. Positieve reacties krijgen ze volop. Leenze: "Het is toch een rit die niet veel mensen meemaken. Via een speciale website kan iedereen volgen hoe we er voor staan. Er zijn tijdens de lange tocht twee locaties waar alle rijders kunnen rusten. Verschillende dagen moeten we het zelf uitzoeken, dat geeft niet, want zo krijg je extra avontuur."

De rally heeft geen wedstrijdelement. Dat kan de sportiviteit alleen maar bevorderen. Leenze: "Je komt allemaal voor hetzelfde. Dat moet een grote band opleveren. We hebben al een testweekend gehad. We moeten vooraf ook goed checken wat we allemaal meenemen. Je moet dan denken aan een tent en stroom, een koelkast en zonnepanelen op het dak. We komen in gebieden waar helemaal niets te koop is."

De start en de finish van de rally zou in Amsterdam zijn. Leendert: "Om, voor ons, onbekende redenen is dat verplaatst naar de stad Groningen. Maar dat maakt ons niet uit. Als je zo lang rijdt, kunnen die paar extra kilometers er ook wel bij."

www.grandef.nl

De rally

De Baltic Circle Oldtimer Rally beslaat 8.500 kilometer, gaat door elf landen en de auto's waarmee gereden wordt, moeten minimaal 20 jaar oud zijn. De teams krijgen geen GPS mee en er zijn geen snelwegen waaroverheen gereden kan worden. En tijdens de gehele rit wordt streng gecontroleerd of de regels worden nageleefd.

Meer berichten