Vennepers verplaatsen samen met gemeente hondenlosloopgebied

Nieuws
Lekker rennen en hollen door het groen.
Lekker rennen en hollen door het groen. (Foto: Pixabay | LaBruixa)

NIEUW-VENNEP - Samenwerking loont. Dat lieten bewoners van de Bosstraat zien toen zij genoeg hadden van de overlast van het hondenlosloopgebied, direct grenzend aan hun achtertuinen. Zij gingen in overleg met gemeente Haarlemmermeer en vonden samen een andere locatie; een groenstrook naast het crossterrein langs de Oosterdreef.

Het was een mooie locatie voor een hondenlosloopgebied in Nieuw-Vennep: een groenstrook direct grenzend aan de tuinen van de huizen in de Bosstraat. Iedereen was het erover eens, de plek was goed gekozen. Maar uit de ervaringen bleek het toch geen goede keuze voor een losloopgebied.
Voorzitter van de bewonerscommissie Bosstraat, Frans van der Maden, sprak er in april 2019 al over met wethouder Marjolein Steffens-van de Water tijdens een werkbezoek aan Nieuw-Vennep. Van der Maden zei toen: "Tussen die loslopende honden zitten soms 'lelijke honden' die de tuinen in schieten waar, zeker met mooi weer, kleine kinderen spelen." De bewoners, zowel met als zonder hond, zijn het erover eens dat het avontuurlijke pad langs de sloot een mooi gebied is om de viervoeters uit te laten. "Maar dan wel aangelijnd". Tijdens dat gesprek gaf de voorzitter aan dat, als die regel van kracht wordt, er in de buurt een alternatief voor loslopende honden moest worden aangeboden.

Alternatieve locaties

De bewonerscommissie ging aan het werk en kwam met een aantal alternatieve locaties voor een hondenlosloopgebied. Samen met de gemeente bekeken en beoordeelden zij deze locaties. En het lukte. Samen vonden ze een goed alternatief op loopafstand van de woningen: een groenstrook naast het crossterrein langs de Oosterdreef. Hondenbezitters die hun hond nog steeds willen uitlaten achter de huizen aan de Bosstraat, hebben hiervoor ook toestemming, maar de honden moeten dan wel aan de lijn.

haarlemmermeergemeente.nl