Wethouder Jurgen Nobel over zijn plan voor een KLM-bos in Haarlemmermeer.
Wethouder Jurgen Nobel over zijn plan voor een KLM-bos in Haarlemmermeer. ((Foto: Printscreen NHNieuws))

Wethouder wil 'KLM-bos' in Haarlemmermeer

  Politiek

door Doron Sajet

HAARLEMMERMEER - Wethouder Jurgen Nobel (luchthavenzaken) van Haarlemmermeer wil dat KLM in zijn gemeente een bos aanlegt met het geld dat de maatschappij voor CO2-compensatie int. Nobel kwam op het idee tijdens een duurzaamheidsbijeenkomst van KLM en Schiphol op het KLM Open-golftoernooi in Badhoevedorp. KLM-topman Elbers vindt het een goed voorstel.

Klanten die bij KLM vliegtickets boeken, hebben de optie om de CO2-uitstoot van hun vlucht te compenseren door een extra bijdrage van enkele euro's te betalen. Dat geld gebruikt KLM voor een herbebossingsproject in Panama. Volgens Nobel zullen reizigers sneller die vrijwillige compensatie betalen als zo'n bebossingsproject dichterbij huis is. Daarom heeft hij president-directeur van KLM, Pieter Elbers, benaderd en het plan voorgelegd. Nobel: "Hij betaalt de bomen, wij zorgen ervoor dat er grond beschikbaar komt." Als geschikte locatie voor het KLM-bos noemt Nobel Park 21. "Maar dat is de uitvoering. We moeten eerst het plan maken. De heer Elbers en ik staan er in ieder geval voor open." 

Pieter Elbers vindt het inderdaad een goed voorstel en geeft aan, dat maar 3 procent van de klanten van KLM de vrijwillige compensatie voor de CO2-uitstoot betaalt: "Om die compensatie voor meer mensen aantrekkelijk te maken, moet er meer keuze zijn".

Momenteel kan een klant voor een vlucht naar Shanghai 11 euro CO2-compensatie betalen. Voor een vlucht naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen geldt 2 euro compensatie. Tot met 16 september verdubbelt KLM die compensatie, als gebaar tijdens de Werelddealweken die op dit moment lopen.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Meer berichten