De zonnepanelen zijn na acht jaar al terugverdiend
De zonnepanelen zijn na acht jaar al terugverdiend (Foto: Heemstede communicatie)

Zesde project zonnepanelen op dak Heems

HEEMSTEDE - Het eind vorig jaar opgeleverde nieuwste project van Zon op Heemstede werd zondag 13 januari door de wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder symbolisch in werking gesteld. De installatie bestaat uit 240 zonnepanelen op het dak van "Dierenspeciaalzaak Heems Sinds 1822" aan de Havenstraat. Het is na de Dinkelhoeve de tweede onderneming waarvan het dak aan de Coöperatie beschikbaar is gesteld voor het grootschalig leggen van panelen.

Als tegenprestatie ontvangen de eigenaren een aandeel in de opbrengst. De panelen wekken genoeg stroom op om ruim 20 Heemsteedse gezinnen volledig in hun elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien. In het energiezuinige pand heeft Heems sinds 1822 al verschillende maatregelen genomen om een duurzame onderneming te worden. Door middel van een zeer goede isolatie, gebruik van ledverlichting, recirculerende luchtverwarming, energiezuinige aquariumpompen en meer. Nu kunnen ook de zonnepanelen hieraan worden toegevoegd.

Zon Op Heemstede

De Coöperatie Zon op Heemstede legt zonnepanelen op andermans daken. Is het eigen dak te klein of ongeschikt dan kan een deelnemer op deze manier toch zijn eigen stroomopwekken. 100% groen en lokaal geproduceerd wordt gezamenlijk de CO2 uitstoot verminderd. Deelname staat open voor alle inwoners van de gemeente. Zij kopen via certificaten een aandeel in een project en ontvangen jaarlijks hun deel in de opbrengst. De investering is binnen acht jaar terugverdiend – de panelen wekken gedurende minimaal 15 jaar stroom op. Inmiddels participeren ruim honderd gezinnen via de Coöperatie in een van de zes gerealiseerde projecten en is er een wachtlijst voor nog eens 250 zonepanelen.

Meer berichten