Ina Rem maakt zelfgemaakte pompoensoep, voor een goed werkend immuunsysteem.
Ina Rem maakt zelfgemaakte pompoensoep, voor een goed werkend immuunsysteem. (Foto: Jeroen Rem)

'Laten we hieruit leren en het tij keren'

WESTERLAND - "Het is buiten een hele andere temperatuur. Het voelde vanochtend alsof ik voor mijn moeder naar de kruidenier moest lopen voor een pak meel." Voor dat gevoel gaan we meer dan zestig jaar terug in de tijd. De tijd dat vrouwen de was nog met de hand deden en bijna niemand voor zijn vakantieadres het vliegtuig pakte. Ina Rem (72) verhuisde ruim tien jaar geleden naar gemeente Hollands Kroon, om de drukte uit de randstad te verruilen voor rustig wonen en een schonere lucht. Bezorgd over onze gezondheid was ze al een tijdje, ze kon er vaak niet goed van slapen. "Er hing al een tijdje iets in de lucht".

Het gaat een keer goed mis in de wereld, dacht ik steeds

"Ik heb het kennelijk goed aangevoeld 'het gaat een keer goed mis in de wereld, dacht ik steeds'." Het verbaast Ina dan ook niet wat er nu allemaal gebeurt in de wereld. "Ik hoop dat ik samen met mijn man deze pandemie goed doorkom." Goede voeding voor een goed werkend immuunsysteem is van levensbelang, weet Ina. "Ik was daar als kind al bewust van. Als boerendochter dronken we altijd melk, rechtstreeks van onze eigen koeien. Als ik dan ergens anders een glas kreeg smaakte het naar water. Dat vind ik nog steeds met veel dingen. Of het smaakt nergens naar of het is mierzoet of veel te zout."

Gezonde levensmiddelen

"Onze kinderen wonen niet om de hoek, mijn zoon zit nu zelfs in quarantaine in Frankrijk. Hij zou gaan skiën en kan nu niet meer terug naar Nederland. Wij zijn nu op onszelf aangewezen. Ook wil ik anderen niet aansteken dus was mijn advies aan onze dochter om niet hierheen te komen", vertelt Ina. Vanochtend is ze dan ook alleen boodschappen gaan doen. Ze heeft hygiënedoekjes gekocht. Daarmee ontsmet ze nu alles, ook haar winkelwagentje. "Ik heb zoveel mogelijk gezonde levensmiddelen gehaald, zoals biologische groenten, fruit, zuivel en eieren. Vanavond maak ik zelfgemaakte pompoensoep met alleen maar natuurlijke ingrediënten."

Bewuster leven

Met de crisis die we nu doormaken hoopt Ina dat mensen bewuster gaan leven, meer in balans met de planten en dieren. "Vroeger werd ik regelmatig voor gek versleten. Men vond mij alternatief met mijn meegebrachte boodschappentas en hergebruikte papieren zakjes. Nu verkopen ze in de supermarkten nog steeds fruit en groenten driedubbel verpakt. Supermarkten kunnen daar nog een slag maken", aldus Ina.

Minder vatbaar

Ina hoopt dat mensen juist in deze tijd bewuster gaan letten op hun eet en leefpatronen. Want ze is ervan overtuigd dat je dan veel minder vatbaar bent voor allerlei virussen en andere ziekten. "Laten we hieruit leren en het tij keren. Weg met die kleffe kadetten en eet zoveel mogelijk biologisch. Ga thuis op onderzoek uit wat binnen je eigen mogelijkheden ligt, koop groenten lokaal, start een groentetuintje, doe aan yoga en blijf de komende tijd in beweging! Zo kun je hopelijk het Coronavirus de baas blijven!"

Redactie
Meer berichten