Iepziekte in Hollands Kroon

Algemeen
De gemeente Hollands Kroon organiseert elk jaar of de iepen in de gemeente nog gezond zijn.
De gemeente Hollands Kroon organiseert elk jaar of de iepen in de gemeente nog gezond zijn. Foto: aangeleverd

HOLLANDS KROON - De gemeente Hollands Kroon organiseert elk jaar of de iepen in de gemeente nog gezond zijn. “Wij hebben 1101 zieke iepen gevonden. Onze aannemer start binnenkort met het verwijderen van deze zieke iepen”, aldus een woordvoerder.

Er zijn in de afgelopen jaren vele iepen (dikker dan 5 centimeter) uit de gemeente verwijderd. “We zien duidelijk dat de ziekte vooral toeslaat op Wieringen. Dit komt omdat daar de meeste iepen staan, vooral in singels langs buitenwegen.”

De iep en de iepziekte

Ongeveer één op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een echte Hollandse boom. Deze werd vroeger veel aangeplant in de kustgebieden. De boom kan namelijk goed tegen de (zoute) wind van zee. Het grote nadeel is helaas de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte heeft vooral de laatste 20 jaar stevig huisgehouden in het iepenbestand.

Groenstructuurplan

In 2021 is het de bedoeling dat er een groenstructuurplan is voor de hele gemeente. Belangrijk hierbij is het vinden van geschikte plekken voor het planten van ongeveer 7.000 bomen. Zoveel zijn er ongeveer ook verdwenen door ziektes en stormen in de afgelopen jaren.

Zieke iep in eigen tuin?

Wie twijfelt of de iep in de tuin ziek is, kan contact opnemen met de gemeente Hollands Kroon. Als de iep ziek is, dan is men zelf verantwoordelijk voor het eventueel verwijderen van de boom.

www.hollandskroon.nl