Onderzoek naar hergebruik restwarmte datacenters in Hollands Kroon afgerond

Algemeen
De gemeente Hollands Kroon telt verschillende datacenters op bedrijventerrein Agriport.
De gemeente Hollands Kroon telt verschillende datacenters op bedrijventerrein Agriport. (Foto: Pexels.com)

HOLLANDS KROON - Hergebruik van restwarmte van datacenters is beperkt mogelijk in Hollands Kroon. Er lijken kansen voor de glastuinbouw. Maar een relatief lage prijs voor aardgas maakt een businesscase nu erg lastig. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot dat onlangs is afgerond. De mogelijkheden voor het verwarmen van woonhuizen met restwarmte zijn niet realistisch.

De toepassing van restwarmte voor het verwarmen van woonhuizen is op dit moment niet realistisch.
De dorpen liggen verspreid over de gemeente en de afstand tot de datacenters is vaak groot. Ook is de omvang van de warmtevraag per dorpskern klein. Daarnaast is juist behoeft aan hoge temperatuurwarmte. Ook in Middenmeer is een hoge temperatuur warmtenet op basis van restwarmte nu nog niet rendabel te maken.

Glastuinbouw

Voor de glastuinbouw lijken er wel kansen voor het gebruik van restwarmte van datacenters. Locatie, volume en temperatuur zijn hier meer geschikt. Maar een relatief lage prijs voor aardgas maakt een businesscase nu erg lastig. Daarnaast leveren de huidige WKK’s (warmtekrachtkoppelingen) naast warmte ook de essentiële grondstof CO2 en elektra aan de kassen.

Aanleiding onderzoek

De gemeente Hollands Kroon telt verschillende datacenters op bedrijventerrein Agriport. Onderwerpen van gesprek zijn clustering van datacenters (het aantal dat bij elkaar staat), landschappelijke inpassing, energiegebruik en hergebruik restwarmte. Voor de energie- en warmtetransitie is het belangrijk dat er inzicht komt in de beschikbare warmtebronnen in de gemeente. Datacenters produceren veel restwarmte. Daarom is onderzocht of die restwarmte gebruikt kan worden.