Waddenfonds biedt garnalenvissers in Den Oever uitkoopregeling

Algemeen
Vissers uit Urk op Waddenzee in stroomgat tussen Vlieland en Terschelling.
Vissers uit Urk op Waddenzee in stroomgat tussen Vlieland en Terschelling. (Foto: Bert Westendorp)

DEN OEVER – Garnalenvissers die zich uit willen kopen krijgen daarvoor tot 30 april de mogelijkheid. Het Waddenfonds reserveert tien 10 miljoen euro voor het vrijwillig uit de markt nemen van vergunningen van garnalenvissers in het Waddengebied. Hierover hebben visserij- en natuurorganisaties en overheden in het Convenant Viswad afspraken gemaakt. Onderdeel van het convenant is dat 6,5 % van de visserijgebieden in de Waddenzee vrijwillig gesloten worden voor de garnalenvisserij.

We bieden garnalensector duurzamer perspectief op inkomsten

Om te mogen vissen op garnalen in de Waddenzee heeft een visser een zogenaamde GK-vergunning nodig. Aan de vergunning is ook een motorvermogen gekoppeld. In totaal zijn er 89 van deze vergunningen in omloop. Tot 30 april kunnen vissers hun GK-vergunning aanbieden via de Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenzee. Hun GK-vergunningen worden dan beëindigd. Het doel van de regeling is om de druk van de garnalenvisserij in de Waddenzee te verminderen, zodat het bodemleven de kans krijgt zich te herstellen. Daarnaast moet het opkopen van vergunningen de resterende vissers meer perspectief bieden in de niet gesloten gebieden.

Verruimde regeling

Vorig jaar stelde het Waddenfonds een gelijknamige opkoopregeling open. Die leidde toen niet tot het uitkopen van garnalenvissers. Inmiddels is er een nieuwe, verruimde regeling waarvan vissers met een GK-vergunning weer op vrijwillige basis gebruik kunnen maken. De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de herziene regeling.

Stuk aantrekkelijker

Durk van Tuinen, Beleidsmedewerker van de Nederlandse Vissersbond: “De regeling vorig jaar was financieel minder aantrekkelijk. Toen was het maximale bedrag 400.000 euro voor een visser die een schip had met een motorvermogen van 300 pk. De meeste schepen hebben dat vermogen. Dat bedrag is nu verhoogd naar 688.000 euro, een stuk aantrekkelijker dus. Hoeveel vissers gebruik maken van de regeling is nog niet bekend. Het moeten er minstens tien zijn om de regeling door te laten gaan. Zelf denk ik dat het gaat lukken deze ronde.”

Hoofddoelstellingen

”De regeling sluit naadloos aan bij onze hoofddoelstellingen’’, aldus voorzitter Cees Loggen voorzitter van het Waddenfonds. “We investeren in natuurontwikkeling en bescherming van de Waddenzee, dat is het belangrijkste. Maar bieden de garnalensector ook een duurzamer perspectief op inkomsten.’’ (Bron: Waddenfonds)

Na 30 april wordt bekend hoeveel garnalenvissers zich hebben uitgekocht. (Tekst: Bert Westendorp)