Roy Valentijn (l) en Martijn Schoemaker (D'Arti) laten hun kunstwerken zien in de kas aan de Beatrixstraat in Zwaag.
Roy Valentijn (l) en Martijn Schoemaker (D'Arti) laten hun kunstwerken zien in de kas aan de Beatrixstraat in Zwaag. ((Foto: Lotte de Vries))

Roy Valentijn en D'Arti exposeren bij Kunst in de Kas

ZWAAG - Kunstschilder Roy Valentijn en beeldend kunstenaar D'Arti exposeren zondag 21 en maandag 22 april (eerste en tweede paasdag) bij Kunst in de Kas aan de Beatrixstraat 3a in Zwaag. De expositie wordt luister bijgezet door muzikale performances van het gitaristen- en zangduo Kitchenware uit Hoogkarspel die put uit een repertoire van onder meer Bob Dylan, Neil Young en Johnny Cash. De Kas is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Kunst in de Kas is een multimediaal platform voor kunstenaars uit de regio, twee jaar geleden opgericht door Johan Dijk, Wim van der Laan en Corrie Fintelman. De kunstenaars krijgen expositieruimte in de kas en aandacht op de website en social media. Elk jaar vinden in het voor- en najaar vier tot zes exposities plaats. De eerste van dit seizoen is tijdens de paasdagen. De exposities worden altijd gelardeerd met muziek, poëzie, zang of theater.

's Nachts schilderen

Roy Valentijn (33) uit Hoogkarspel is een kunstenaar van de hedendaagse schilderkunst. Als kind was hij altijd al bezig met tekenen. "Ik maakte vaak 'dingetjes' die niet bestonden; vormen en kleuren die ik zelf mooi vond. Ongeveer vijftien jaar geleden maakte ik voor het eerst een tekening op een doek en die verkocht ik. Toen begon het bij mij echt te 'bruisen' en werd ik steeds enthousiaster. Inmiddels heb ik een eigen atelier in Zwaagdijk-Oost." Roy noemt zijn stijl 'sub-fantalistisch', een term die uit zijn eigen brein ontsproten is. "In mijn werken komen vaak heel veel ogen terug, maar ook lijnen en strepen. Vervolgens kijk ik zelf wat ik daarin zie. Vergelijk het maar met wat mensen met wolken hebben. Daar kun je ook van alles in zien. Het leuke is dat iedereen weer iets anders ziet. En dat doe ik ook bij mijn eigen werk: ik laat mensen zelf bepalen wat zij waarnemen. Ik blijf overigens niet te lang 'hangen' in één bepaalde stijl. Ik blijf me wat dat betreft ontwikkelen en probeer heel veel dingen uit. Een proces dat in mijn ogen oneindig is." Roy, die in het dagelijks leven als kapper werkt, vindt het heerlijk om 's nachts te schilderen. "Tijdens het schilderen luister ik vaak naar psychedelische muziek. Dat geeft mij inspiratie, daar voel ik me goed bij. Het is voor mij altijd weer een verrassing wat er op het doek komt; een wereld waarvan ik van tevoren niet weet hoe hij eruit komt te zien. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van bezoekers op mijn schilderijen. Maar eigenlijk weet ik zeker dat iedereen ze mooi gaat vinden", lacht Roy.

Kladblok

Beeldend kunstenaar Martijn Schoemaker (49) uit Bovenkarspel heeft een passie voor het maken van metalen sculpturen. Zijn kunstwerken zijn handgemaakt en worden op een traditionele, ambachtelijke manier vast gebout, gelast of aaneengeklonken tot een assemblage. Martijn exposeert onder zijn kunstenaarsnaam D'Arti. Zijn passie voor het werken met metaal ontstond in zijn tienerjaren. "Ik ging vaak langs het grofvuil en haalde daar allerlei onderdelen - meestal van machines - uit. Daar maakte ik dan de mooiste dingen van. Zo heb ik ook mijn vaders radio een keer helemaal uit elkaar gehaald. Daar was 'ie niet echt blij mee", lacht Martijn. "Maar ook fietsen en brommers ombouwen vond ik geweldig om te doen." Martijn werkt - in tegenstelling tot Roy - niet 's nachts, maar droomt wel vaak over bepaalde vormen en ontwerpen. "Daarom ligt er altijd een kladblok op mijn nachtkastje. Vormen die ik droom, kan ik dan meteen tekenen. En als ik een bepaald detail vergeten ben, kan ik zelfs weer 'teruggaan' in die droom. Sinds een jaar heb ik een atelier in Amsterdam. Het is heerlijk om daar te zijn. Mijn leven wordt dan even niet geregeld door de dingen die 'moeten'."

Nieuwsgierig geworden naar de kunstwerken van Roy en Martijn? Kom dan eerste of tweede paasdag naar Kunst in de Kas! Het gitaristen- en zangduo treedt beide paasdagen om 12.00 en 15.00 uur op, maar ook de rest van het paasweekend zet dit duo de expositie luister bij. Kunst in de Kas is gevestigd aan de Beatrixstraat 3a (achter het huis met de grijze pilaren) in Zwaag. Kijk voor meer informatie op www.kunstindekas.nl. Meer informatie over de kunstenaars is te vinden op www.darti.nl en www.njitnelav-art.nl.

Meer berichten