Onbemand afvalbrengstation in Hoorn ook op zondag open

Algemeen
Tijdens de ‘onbemande’ openingsuren kunnen inwoners snoeiafval, puin en grond kwijt.
Tijdens de ‘onbemande’ openingsuren kunnen inwoners snoeiafval, puin en grond kwijt. Foto: Margriet Spangenberg

HOORN - Het afvalbrengstation in Hoorn is sinds begin juni ook op maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 en 21.00 uur geopend, en sinds 15 november is het afvalbrengstation ook op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur open. Er is dan geen personeel van HVC aanwezig. Tijdens deze ‘onbemande’ openingsuren kunnen inwoners van de zeven West-Friese gemeenten hun snoeiafval, puin en grond kwijt.

Al jaren nemen de bezoekersaantallen op de afvalbrengstations toe. Hier is HVC blij mee, want het inleveren van grof afval op het afvalbrengstation draagt bij aan een beter milieu. Door grof afval in te leveren bij het afvalbrengstation kan het hergebruikt worden en voorkomen we dat kostbare grondstoffen verloren gaan. Oude spullen krijgen een tweede leven. Zo worden van die kapotte tuinstoel of lekke emmer weer zeepflacons, bierkratten en bermpaaltjes gemaakt.

Nog makkelijker voor inwoners

Keerzijde van deze drukte is dat de wachtrijen langer worden. Het afstand moeten houden vanwege het coronavirus heeft dit versterkt. HVC wil het zo makkelijk mogelijk maken om afval te blijven scheiden. Gertjan de Waard, directeur inzameling HVC: “Nu we weten dat we voorlopig minimaal anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar, zijn we op zoek gegaan naar lange-termijnoplossingen voor drukte op het afvalbrengstation. Het onbemande afvalbrengstation is hier een voorbeeld van.”

Trage stromen

Tijdens de onbemande uren kunnen de drie zogenaamde ‘trage’ afvalstromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin en grond gebracht worden. Het kost namelijk vaak veel tijd om deze stromen uit een auto of aanhangwagen te scheppen. Er is daarom voor gekozen om het inleveren deze drie stromen tijdens de onbemande uren mogelijk te maken.

Veilig

Om alles zo veilig mogelijk te maken is van maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 en 21.00 uur en op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur alleen de zogenaamde buitenring van het afvalbrengstation in Hoorn open. Voor de stromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin (geen gips) en grond zijn een stortbak en twee containers in de buitenring geplaatst waar je zelf het afval in kan gooien. In de avonduren en op zondag is er camerabewaking en kentekenregistratie. Dit voor de veiligheid van bezoekers, en om in geval van misbruik, bijvoorbeeld bij storten van bedrijfsafval, daders op te kunnen sporen en aan te kunnen geven.

Positieve reacties

De avondopenstelling startte al op maandag 8 juni. Gertjan: “De afgelopen maanden ging heel goed. Bezoekers scheiden hun spullen uitstekend. Zo kunnen we deze stromen goed recyclen. Ook hielden bezoekers genoeg afstand tot elkaar. De reacties zijn ook positief en de wachtrijen zijn verminderd. Daarom hebben we besloten het onbemande afvalbrengstation ook op zondag te openen.”