Liberaal Hoorn maakt zich zorgen over bezuinigingen jeugdzorg

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pixabay

HOORN - Liberaal Hoorn is verbaast over de bezuinigingen die het kabinet heeft afgekondigd op de jeugdzorg. In het regeerakkoord staat dat er een half miljard bezuinigd moet worden op de jeugdzorg. “Aan de ene kant komen steeds meer jongeren met problemen te zitten mede vanwege de pandemie en aan de andere kant gaan we weer bezuinigen op de jeugdzorg. Wij hebben hier vragen over gesteld richting het College van Burgemeester en Wethouders”, aldus Chris de Meij van Liberaal Hoorn.

Chris: “Dit is niet te rijmen aangezien steeds meer jongeren gebruik maken van jeugdhulp. Door de coronapandemie is er een toename van klachten bij kinderen en jongeren. De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden ook veel mensen ziek. Dat vertelt ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Elnathan Prinsen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om angst, somberheid, prestatiedruk, eenzaamheid en stress in de thuissituatie. We zien dit vertaald worden in een toename van suïcidale uitingen en neigingen, onder meer door psychische problemen, financiële problemen en middelengebruik. In 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dat ging gepaard met een bezuiniging. Al snel bleek dat gemeenten meer geld kwijt zijn aan de jeugdzorg dan gedacht en moest de gemeente Hoorn bezuinigen. In 2021 was er een afspraak gemaakt dat gemeenten extra geld kregen echter... deze afspraak ligt nu al weer in de prullenbak. Wanneer deze bezuinigingen doorgaan komen kwetsbare kinderen in de kou te staan. Hoe kun je gaan bezuinigen als je net een paar maanden daarvoor afspraken hebt gemaakt? Waar Liberaal Hoorn zich zorgen over maakt is dat kinderen minder zorg gaan krijgen en dat wachtlijsten toe gaan nemen. Ook het idee om een eigen bijdrage voor de jeugdzorg te vragen vinden wij geen goed idee. Het past niet dat als kinderen een beroep doen op de jeugdzorg je dan gaat praten naar wie de rekening gaat. Wij hebben dan ook de volgende vragen aan het College: 

- wanneer de half miljard bezuiniging niet van tafel gaat, wat is financieel het effect voor Hoorn? 

- Wat zijn op dit moment de wachtlijsten bij de jeugdzorg en wat zal het effect volgens u zijn op deze wachtlijsten wanneer deze bezuinigen doorgevoerd wordt?

- Ziet de gemeente Hoorn een toename van aanvragen van jeugdzorg vanwege de coronamaatregelen? 

- Hebben meer leerlingen vanwege de pandemie een (grote) achterstand opgelopen voor school? Wat zijn de effecten hiervan voor de hulpverlening, schoolwisselingen en leerlingen zelf die doubleren? 

- Is het aantal scheidingen vanwege de corona toegenomen? 

- Wat zijn de gevolgen wanneer kinderen een eigen bijdrage moeten gaan betalen? 

- Het overleg tussen gemeenten en Rijk is opgeschort. Kunnen wij als Raad het College ondersteunen door het maken van een statement, mogelijk zelfs regionaal, door het indienen van een motie? 

- Indien de financiële middelen de komende jaren van de jeugdzorg ontoereikend zijn, welke mogelijkheden ziet u dan en waar gaat uw voorkeur naar uit?