Kom alles te weten over het bijenleven tijdens de open imkerijdagen.
Kom alles te weten over het bijenleven tijdens de open imkerijdagen. ((Foto: Egbert Euser))

Landelijke imkerijdagen

REGIO - Honing op brood of door de thee kent iedereen, maar honingdrank en honingsnoepjes bestaan ook. Volgens kenners helpt het tegen hooikoorts. In Egypte werd honing verwerkt tot anti-bacteriële zalf voor de farao's. "Honing is een veelzijdig product", laat Toos Brink van IVN West-Friesland weten, "en dat al eeuwenlang! Imker Willem Nijhuis vertelt hier al jaren enthousiast over en elke keer leer ik weer wat bij."

In Nederland houden imkers zaterdag 13 en zondag 14 juli open huis. IVN West-Friesland houdt zondag van 10.00 tot 16.00 uur een workshop over het bijzondere bijenvolk in het Egboetswater, Liederik 15 in Oostwoud. "Willem vertelt op zo'n mooie, gezellige en boeiende wijze over bijen", zegt Toos. "Niet alleen interessant voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Hoe worden bijen gehouden? Hoe ziet een bijenkast er van binnen uit? Waarom draagt een imker een kap? Van welke bloemen maken de bijen honing? Ook is een IVN-gids aanwezig in 't Egboetje om het verhaal van Willem aan te vullen."

Bezoek

Ook De Bijenstal aan het Zwarte Pad in Opperdoes is beide dagen geopend van 12.30 tot 20.00 uur. Bezoekers kunnen een rondleiding doen om 14.00 uur. De imker neem hen mee in de wereld van de bijen. De bijen zijn aan het werk en hij vertelt alles over het bijenleven. Dit gebeurt bij een speciale bijenobservatiekast, zodat iedereen alles rustig kan bekijken. Wie wist dat bijen een heel speciaal parfum hebben? De rondleidingen zijn voor jong en oud leerzaam. Graag vooraf reserveren via tel. 0227-540116. De rondleiding kost drie euro per persoon.

Kijken en proeven

Ook zo benieuwd naar het werk van een imker? Of naar wat mensen zelf kunnen doen om de bijen te helpen? Kom dan 14 juli naar Oostwoud. Ook Bijeneducatiecentrum Hoorn doet mee aan de imkerijdagen. Iedereen is beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom aan de Koperslager 9a in Hoorn. Het bijeneducatiecentrum bevindt zich naast kinderboerderij de Woid. Imkers vertellen over hun boeiende hobby. Ze laten zien hoe honing in potjes komt en bezoekers kunnen een kijkje nemen in de bijenkast (achter glas). Wat doen werksters eigenlijk? Of de darren en de (bijen)koningin? Ga in de bijenkast op zoek naar de koningin. Ook wordt een demonstratie gegeven voor het vlechten van korven. In Oosterblokker kunnen geïnteresseerden beide dagen een bezoekje brengen aan Jam en Zo / Rons bijenstal aan de Oosterblokker 45. De winkel, tuin en bijenstal zijn van 10.00 tot 17.00 geopend. Kom kijken, proeven en ruiken! Aan de Oosterblokker 22 bevindt zich een grote bijentuin met bijenstal. Beide dagen kan iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur langskomen.

Maar ook andere imkers zetten hun huis open voor publiek. Kijk voor alle locaties op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.

Meer berichten