Een deel van de cast van Verzet op Zolder. Linksonder Daphne de Groot.
Een deel van de cast van Verzet op Zolder. Linksonder Daphne de Groot. ((Foto: Dorien van Veen))

Westend in Hoorn brengt musical over verzet, moed en hoop

HOORN - Hoe is het om in tijden van oorlog te leven? Welke keuzes maak je dan? Met welke 'struggles' in het leven krijg je te maken en hoe ga je daarmee om? Deze en meer vragen staan centraal in de voorstelling 'Verzet op Zolder' van musicalvereniging Westend in Hoorn. De vereniging, die dit jaar veertig jaar bestaat, brengt normaal gesproken bekende musicals als 'Zorro' en 'Oliver', maar vanwege het jubileumjaar én 75 jaar bevrijding komt Westend met twee eigen producties: Verzet op Zolder en Stil Verzet, beide geregisseerd door Ineke de Geus.

Vrijdag 22 en zaterdag 23 november is Verzet op Zolder te zien in Schouwburg het Park en op 9 en 10 mei 2020 brengt de musicalvereniging Stil Verzet op de planken. Marc-Peter van der Maas schreef voor beide voorstellingen het script en Gerbrand van Kolck de muziek.

Scheurtjes

Daphne de Groot (29) uit Hoorn is al acht jaar lid van Westend. Zij vertelt waar Verzet op Zolder over gaat: "Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, besluiten de leden van Toneelvereniging Op Zolder uit Hoorn verzet te tonen op de enige manier die ze goed kennen: theater maken. Onder het mom van 'mijn lied is mijn wapen, mijn woord mijn geweer' komt de groep met een cabaretstuk. Op een satirische manier verzetten zij zich tegen de Duitse overheersing. Maar de oorlog blijft maar doorgaan en de sfeer binnen de vereniging wordt er niet beter op. De saamhorigheid binnen de groep en het vertrouwen in elkaar beginnen scheurtjes te vertonen. Wie kun je nog vertrouwen?"

Spiegel

Verzet op zolder is een musical over vriendschap, moed en verraad. Over goed en kwaad in een tijd waarin 'goed' en 'kwaad' voor iedereen anders is. Tegenwoordig lijkt het heel makkelijk om terug te kijken op de oorlog en te oordelen over de mensen van toen en de keuzes die ze maakten. Maar als je er middenin zit, is het helemaal niet zo simpel. Verzet op Zolder en Stil Verzet trekken parallellen naar onze tijd, naar een maatschappij waar populisme en verdeeldheid wederom hoogtij vieren. Het houdt een spiegel voor. Maar bovenal geeft het een boodschap mee van hoop, geloof in de medemens en vertrouwen in de toekomst.

Traantjes

"De voorstelling is natuurlijk leuk voor musicalliefhebbers, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog", benadrukt Daphne. "Voor kinderen denken we dat het vanaf acht jaar geschikt is, want er doen ook kinderen mee aan deze musical. Verzet op Zolder heeft grappige scènes, maar met een serieuze ondertoon uiteraard. Wij, de spelers, krijgen tijdens de repetities regelmatig kippenvel en af en toe is er ook een traantje te zien. We zijn enorm trots op deze productie en hopen dat ons enthousiasme veel mensen aanzet om te komen kijken!"

Nieuwsgierig geworden? Verzet op Zolder is te zien op vrijdag 22 en zaterdag 23 november om 20.15 uur in Schouwburg Het Park in Hoorn. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hetpark.nl of 0229-291000. Meer informatie over de musicalvereniging: www.westendhoorn.nl.


Meer berichten