Kort nieuws

Nieuws

Middeleeuwen

MEDEMBLIK - Bij Kasteel Radboud aan de Oudevaartsgat 8 in Medemblik vinden tijdens het pinksterweekend allerlei middeleeuwse activiteiten plaats. Het Verbond van Christophorus heeft een onderhoudend en spannend programma voor bezoekers samengesteld. Zondag 20 en maandag 21 mei vindt om 12.00 uur een zwaardvecht-duel plaats. Wie van de ridders gaat deze strijd winnen? Rond 14.00 uur staan middeleeuwse tafelmanieren en een proeverij van lekkernijen op het programma. Om 15.00 uur begint 'Pech & Geluk', een spel voor kinderen tussen de zes en tien jaar. Om ongeveer 16.00 uur laten kanonniers hun kanonnen bulderen tijdens 'Bulderende kanonnen & andere vechters'. Verschillende middeleeuwse vechtkunsten worden gedemonstreerd en de zwaardvechters geven een demonstratie van hun vaardigheden. Van 11.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 15.30 kunnen bezoekers boogschieten op de boogbaan van het verbond. In het levendige kamp werken de leden van Het Verbond van Christophorus als middeleeuwse handwerkslieden. Vanzelfsprekend geven zij uitleg over hun werk en het leven in de late middeleeuwen. Openingstijden: beide pinksterdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.kasteelradboud.nl.
Kanker en werk
HOORN - Inloophuis Pisa aan de Draafsingel 59 in Hoorn presenteert dinsdag 22 mei van 19.00 tot 21.00 uur een themabijeenkomst over kanker en werk. Doel van deze bijeenkomst is inzicht te krijgen in het re-integratieproces en hoe je daarin de verantwoording neemt en de regie houdt. De begeleiding is in handen van Marja van der Werff, arbeids- én ervaringsdeskundige. Belangrijke insteek is dat geconfronteerd worden met kanker uiterst heftig is en re-integreren simpelweg hartstikke 'hard werken'. De handvatten die Marja van der Werff de aanwezigen deze avond aanreikt, helpen daar zeker bij. Aanwezig zijn? Aanmelden kan via administratie@inloophuispisa.nl of tijdens kantooruren via 0229-758531. Meer informatie: www.inloophuispisa.nl.
Sociaal eetcafé

OPPERDOES - Senioren, chronisch zieken, mantelzorgers en alleenstaanden eten dinsdag 22 mei gezamenlijk in de Torenschouw, Torenstraat 17 in Opperdoes. Op het menu staat pasta met tomaten-gehaktsaus, Italiaanse kaas, frisse salade met yoghurtdressing en een toetje ijs à la chef met slagroom toe. Het diner kost 10,50 euro, exclusief drankjes. De zaal is open om 17.00 uur. Opgave bij Jos Klaver, tel. 0227-542250, inspreken op de voicemail, of stuur een e-mail naar info@torenschouw.nl. Het volgende eetcafé vindt plaats op 26 juni, noteer dit alvast in de agenda.
Dancing Party 30

ZWAAG - De Dancing Party speciaal voor dertigplussers vindt zaterdag 26 mei plaats in café De Witte Valk aan de Dorpsstraat in Zwaag. Een laagdrempelig en gezellig dansfeest voor iedereen die dertig jaar of ouder is. De dj's draaien alle hits van de seventies tot de hits van nu. Gedurende de avond komen er geregeld warme en koude hapjes voorbij. Tickets zijn verkrijgbaar via www.dancing-party.nl/zwaag . Kijk ook op www.facebook.com/30plusDancingParty .
Markt voor zwangeren

HOORN - In het Westfriesgasthuis aan de Maelsonstraat 3 in Hoorn vindt zaterdag 26 mei van 9.30 tot 13.00 uur een markt voor zwangeren en jonge gezinnen plaats. Het thema van de markt is lifestyle, duurzaamheid en voeding. Er zijn meer dan vijftig kraampjes met kinderkleding, speelgoed, (kraam)cadeautjes, geboortekaartjes, informatie over kraamzorg en kinderopvang en nog veel meer. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen. De toegang is gratis.
The Martin Mans Formation

ANDIJK - Het twintigkoppige mannenensemble The Martin Mans Formation (TMMF) - onder leiding van Martin Mans - zingt vrijdag 25 mei in de gereformeerde kerk aan de Middenweg 4 in Andijk. Martin dirigeert en begeleidt The Martin Mans Formation en speelt orgelsolo’s. De twintig mannen zingen nummers van de door hen uitgebrachte cd, maar ook bekende klassiekers komen aan bod. Aanvang 20.00 uur. Kaarten voor elf euro zijn verkrijgbaar via muziek35@gmail.com. Ook zijn kaarten op de dag zelf vanaf 19.15 uur verkrijgbaar in de kerk. De kosten zijn dan 12,50 euro (kinderen tot twaalf jaar 5 euro). Meer informatie: www.zingenenzo.com.
Orgel-plusconcert

HOORN - Organist Matthias Havinga en blokfluitiste Hester Groenleer verzorgen maandag 21 mei - tweede pinksterdag - een Koepelconcert in de Koepelkerk aan het Grote Noord 15 in Hoorn. Aanvang 15.30 uur. De toegang is gratis, collecte na afloop. Meer weten? Kijk op www.orgelconcerten-hoorn.nl.
Pinksterwandeling
OUDENDIJK - Eetcafé Les Deux Ponts verzorgt maandag 21 mei een meiwandeling - onder leiding van een gids - door het noordelijkste deel van het Werelderfgoed Beemster, waar zeldzame hoogstamfruitbomen staan. De start is om 14.00 uur bij het eetcafé aan de Slimdijk 2 in Oudendijk. De wandeling is 6,5 kilometer. Kosten: 3,50 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar 1,50 euro. Meer informatie: 0229-541275 of 0229-553183.
Kienen
BOVENKARSPEL - Hengelsportvereniging De Vrolijke Visser / Het Grootslag houdt vrijdag 25 mei een jubileumkienavond in clubhuis Pampus aan de Kolk in Bovenkarspel. De vereniging bestaat vijftig jaar. De kienavond begint om 20.00 uur en er worden vijf ronden gespeeld. Voor vijf euro kunnen liefhebbers de hele avond mee kienen en kans maken op diverse prijzen, zoals een Samsung-tv, levensmiddelenmanden en staatsloten. Meer informatie: www.vrolijkevissergrootslag.nl.
Taizé-viering

HOORN - Taizé Westfriesland houdt zondag 27 mei een viering in de Koepelkerk aan het Grote Noord 15 in Hoorn. Aanvang 19.30 uur. De kerk is vanaf 19.00 uur open. Thema's van deze viering zijn ontmoeten en vriendschap. Zoals gebruikelijk heeft de viering een meditatief karakter. Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Een oase van rust en bezinning in een hectische wereld. Volg Taizé Westfriesland op de gelijknamige Facebookpagina en op de website www.taizewestfiesland.nl E-mail: taizewestfriesland@gmail.com.
Taalmaatje

HOORN - Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Dit kunnen anderstaligen zijn die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn of mensen die hier geboren en getogen zijn, maar ergens in hun leven een taalachterstand hebben opgelopen. Een taalmaatje of taaltrainer kan deze mensen helpen. Een taalmaatje helpt anderstaligen met het Nederlands door te praten over alledaagse dingen en vragen te stellen als ‘Hoe was je dag?’ en ‘Wat ga jij vanavond eten?’. Door te vertellen, een uurtje per week, oefent een anderstalige samen met het taalmaatje het Nederlands. Een taaltrainer begeleidt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit kunnen anderstaligen zijn of mensen die hier geboren en getogen zijn. De taaltrainer begeleidt een deelnemer één op één of in een klein groepje, voor een periode van een jaar. Er wordt wekelijks afgesproken. Ook taalmaatje of taaltrainer worden? Vrijwilligerspunt biedt regelmatig trainingen aan waarin mensen worden opgeleid tot taalmaatje of taaltrainer. Deze training bestaat uit vier dagdelen. Woensdag 30 mei om 13.30 uur gaat weer een training van start. De les duurt tot 16.30 uur. Opgeven kan bij Taalhuis Westfriesland, Maelsonstraat 20 in Hoorn. Telefoon: 0229-216499. E-mail: info@taalhuiswf.nl. Contactpersoon is Klaas-Jan Groot. Meer informatie: www.taalhuiswf.nl.
Café Doodgewoon

HOORN - Café Doodgewoon houdt woensdag 30 mei een bijeenkomst in de kapel Dijk en Duin van Hospice Dignitas, Wilhelminalaan 2 in Hoorn. Het programma begint om 20.00 uur. Thema deze avond is 'Esdégé Reigersdaal, zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking'. Cliënten ervaren hun sterfelijkheid op hun eigen niveau. Dit vraagt een aangepaste begeleiding als het gaat om ziekte en dood. Communicatie valt of staat met een goede ondersteuning. Marja Oud is verpleegkundig zorgconsulent palliatieve zorg bij Esdégé Reigersdaal. Samen met een collega komt ze hier over vertellen. Café Doodgewoon staat voor bijeenkomsten voor iedereen die met palliatieve terminale zorg te maken heeft. Het café sluit om 22.00 uur.
Kindervakantieweken

REGIO - Humanitas West-Friesland organiseert voor kinderen uit West-Friesland een vakantieweek op de Veluwe (Voorthuizen). De vakantie is speciaal bedoeld voor kinderen die om sociale, medische en/of financiële redenen nooit op vakantie gaan. De kinderen kunnen bij Humanitas West-Friesland worden aangemeld door Jeugdzorg, GGZ-jeugd, Kinderkleding-/Voedselbank, Intern Begeleiders op basisscholen en huisartsen. Er vindt een huisbezoek plaats, waarbij vrijwilligers van Humanitas kennismaken met ouder en kind en tegelijkertijd informatie verzamelen om de vakantieweek tot een succes te maken. De kinderen worden begeleid door een team van goed voorbereide, ervaren en enthousiaste vrijwilligers. De kosten per kind bedragen 395 euro, waarvan 330 euro door Humanitas West- Friesland door sponsoring en fondswerving bij elkaar gebracht wordt. De eigen bijdrage van de ouder(s)/verzorger(s) bedraagt 65 euro per kind. Tot nu toe heeft Stichting Leergeld hulp toegezegd indien de eigen bijdrage voor de ouders te bezwaarlijk is. Ook particulieren kunnen geld storten op: NL 70 RABO 0334 7592 02 o.v.v. activiteitencode 304A15001 kindervakantieweken Humanitas WF 2018. Graag voor 1 juni. Hoe meer geld, hoe meer kinderen op vakantie kunnen. De kindervakantieweken zijn van 21 juli tot en met 18 augustus. Dus vier weken met iedere week een andere leeftijdsgroep.
EHBO en reanimatie

HOORN / ENKHUIZEN - Bij het Rode Kruis in Enkhuizen start zaterdag 2 juni om 9.00 uur een reanimatiecursus. Cursisten leren een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen en EHBO te verlenen bij een hartstilstand door middel van reanimatie en het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Opgeven kan via opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl. Daarnaast start zaterdag 9 juni om 9.00 uur een EHBO-cursus in het Rode-Kruisgebouw in Hoorn. Deze cursus bestaat uit zes ochtenden (9.00 tot 13.00 uur). Aanmelden: opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.
Voorjaarstocht
BLOKKER - De Westfriese Toerclub uit Blokker verzorgt al meer dan vijftig jaar op zondagochtend fietstochten over verschillende afstanden. Met een duidelijke routebeschrijving of GPS-bestanden komen de fietsers op de mooiste plekjes, met onderweg een koffiestop. Zondag 27 mei staat een voorjaarstocht op het programma. Er zijn twee afstanden: 65 en 90 kilometer. Vertrek is tussen 9.00 en 9.30 uur in de kantine van Handbal Vereniging Blokker aan de Noorderdracht 42a in Blokker. Meer informatie: www.wftc.eu.
Rock in de Kerk
BERKHOUT - De band die eerder heeft rond getoerd onder de naam 'Niels van der Gulik in Goed Gezelschap' staat vrijdag 1 juni onder de naam 'Rock in de Kerk' in de Berkhouter kerk aan de Kerkebuurt 172 in Berkhout. De groep brengt een theaterconcert met legendarische rock: van klein en subtiel, naar groter en groots. De band, met Niels van der Gulik (zang), Jos Kolenberg (gitaar), Erik Bogers (toetsen), Auke Haaksma (basgitaar) en Richard Heijerman (drums), speelt drie sets met een mix van The Beatles, Stones, Creedence Clearwater Revival, Bowie, Otis Redding, Police, Fleetwood Mac, Doors, Led Zeppelin en vele anderen. Aanvang 20.15 uur. Reserveren: info@wiewatwaarop49.nl of 06-54667049.
Autismecafé

BOVENKARSPEL - Mensen die ASS hebben, of een zoon of dochter met ASS, zijn donderdag 7 juni van harte welkom in het Autismecafé in het Vereenigingsgebouw aan de Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel. Sander Klok is bewindvoerder en heeft cliënten met ASS onder zijn hoede. Hij is deze avond de spreker. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.autismecafe.nl/stedebroec/ .
Aangepaste Avondvierdaagse

HOORN - Speciaal voor mensen die etalagebenen hebben, patiënten met hartklachten en longpatiënten is er tijdens de Avondvierdaagse - van 11 tot en met 14 juni - een aangepast parcours uitgezet. Het gaat om een kort traject van 2,5 kilometer per avond, met rustmomenten. De startlocatie is bij de Omring, Nieuwe Steen 36 in Hoorn. Er wordt om 17.50 uur verzameld, vertrek is om 18.00 uur, iets later dan de gewone Avondvierdaagse. Deelname kost vijf euro. Onderweg is er vers fruit en drinken. De route is geschikt om te lopen met een stok of rollator en op 13 juni is het mogelijk om een rustdag in te lassen. Er lopen ook professionele begeleiders van fysiotherapiepraktijken mee. Als beloning krijgt elke deelnemer een medaille, gezelligheid en voldoende beweging. Aanmelden kan door vóór 1 juni een mail te sturen naar connie.slichter@fysioteam.nl. De aangepaste Avondvierdaagse wordt georganiseerd in samenwerking met de vaatchirurgie van het Westfriesgasthuis, ClaudicatioNet fysiotherapeuten uit de regio West-Friesland en de organisatie van de Avondvierdaagse.
EHBO-cursus

HOORN - In het Rode-Kruisgebouw aan de Vredehofstraat in Hoorn start zaterdag 9 juni een uitgebreide EHBO-cursus. De lessen vinden op zes ochtenden van 9.00 tot 13.00 uur plaats. EHBO-cursussen worden meestal door de zorgverzekeraars vergoed. Aan deze cursus is bij goed gevolg een Europees erkend Rode Kruis-certificaat 'Uitgebreide EHBO' verbonden. De afdeling West-Friesland biedt de uitgebreide EHBO-cursus aan voor 160 euro. Aanmelden kan via e-mail: opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.
Disco zonder drempels

HOORN - Voor mensen met een beperking organiseert Riccardo Arcari zondag 10 juni in het Hoornse poppodium Manifesto, Holenweg 14c, een discofeest met optredens van dj Cripple-X, Harde Rammers, Brosiaz en Jeroen Post. Het feest duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Kaarten kosten vijf euro in de voorverkoop. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.
Rode Kruis zoekt collectanten

REGIO - De afdeling West-Friesland van het Rode Kruis is op zoek naar collectanten in Andijk, Bovenkarspel, Grootebroek, Enkhuizen, Hem, Venhuizen, Hoogkarspel, Wester-en Oosterblokker, Hoorn, Zwaag, Berkhout, Wognum, Obdam en Hensbroek. Van 24 tot en met 30 juni gaan enthousiaste collectanten langs de deuren voor het Nederlandse Rode Kruis. Het geld dat in West-Friesland wordt opgehaald wordt ook in de regio besteed. Van de opbrengst van de collecte wordt onder andere korting gegeven op EHBO-cursussen. Ook worden nieuwe AED's aangeschaft die de hulpverleners bij evenementen bij zich hebben. Interesse om collectant te worden? Aanmelden kan via collecte@rodekruis-westfriesland.nl of bij Johan de Vries, 06-38378793.
Blauwe Schuit exposeert

HOOGKARSPEL - Cursisten van kunst- en cultuurcentrum De Blauwe Schuit in Hoorn exposeren van 18 mei tot 7 september in de Bibliotheek in Hoogkarspel. Zij laten een serie geabstraheerde bomen zien die zijn gemaakt in de lessen van docent Hilde Schaap. De werken zijn te zien tijdens openingstijden van de bied: maandag, woensdag en donderdag van 14.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Het adres is Streekweg 220 in Hoogkarspel. Meer informatie: www.blauweschuit.nl.
Wandelvrijwilligers

HOORN - Gezond Natuur Wandelen slaat aan. Het concept is eenvoudig: elke week een uur samen wandelen door mooie gebieden. Ook in Hoorn wordt nu wekelijks gewandeld vanuit MAK Blokweer. Gezond Natuur Wandelen is enkele jaren geleden in Noord-Holland ontstaan en er lopen nu duizenden mensen mee in vier provincies. Vanwege het succes zijn er nieuwe vrijwilligers nodig. Ook het enthousiasme voor de natuur of het wandelen overbrengen op anderen en een keer per week (of per maand) een wandelgroep begeleiden? Geef dan op! Per wandeling zijn er twee begeleiders. Nieuwe vrijwilligers krijgen een gratis dagcursus van de wandelbond (KWBN) en een EHBO-cursus aangeboden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Johan Stuart, j.stuart@landschapnoordholland.nl of 088-0064476. Meer informatie: www.gezondnatuurwandelen.nl.