Sietske Visser uiterst geconcentreerd tijdens het NK Indoor. Zij behaalde daar de eerste plaats.
Sietske Visser uiterst geconcentreerd tijdens het NK Indoor. Zij behaalde daar de eerste plaats. ((Foto: Dean Alberga))

Sietske Visser naar WK Handboogschieten

OBDAM - De wereldkampioenschappen Handboogschieten vinden van 3 tot en met 16 juni plaats op De Parade in 's-Hertogenbosch. Sietske Visser heeft zich geselecteerd voor dit WK in de Olympische discipline Dames Recurve. De Obdamse is lid van Handboogschutterij de Waert en kwam vorig jaar voor Nederland uit tijdens de wereldbekerwedstrijd in Berlijn en het Europees kampioenschap in Legnica, Polen. Sietske maakt onderdeel uit van de Nationale dames-selectie en komt, samen met haar teamgenoten Gaby Bayardo Chan en Sarina Laan, zowel individueel uit als in teamverband.

Marcel van Apeldoorn is de persoonlijke trainer van Sietske en tevens bondscoach van de compound discipline. "Marcel en ik startten tien jaar geleden met trainen, omdat ik wilde verbeteren en groeien, en hij wilde mij daarbij helpen" legt Sietske uit. "Het klikte vanaf het begin tussen ons en daaruit ontstond een geweldige samenwerking en omdat we al een decennia samen trainen heb ik een hechte band met hem." Sietske ontdekte elf jaar geleden het handboogschieten. "ik kwam er voor het eerst mee in aanraking op een jeugd sportweek op de basisschool. Toen duurde het nog jaren voor ik in 2008 lid werd van mijn eerste vereniging: HBS De Waert in Heerhugowaard.

Weekenden in Obdam

Sietske woont in de weekenden in Obdam, waar ze traint met Marcel. "Doordeweeks woon ik in Pijnacker, omdat ik werk in Delft bij MMID als product engineer. Ik ben nu nog 26 jaar, maar als ik de strijd in het WK aanga ben ik inmiddels 27 jaar geworden. Het is ontzettend gaaf om mee te mogen doen met het WK! Dit wordt mijn eerste WK, dus ik vind het spannend, maar heb er heel veel zin in!"

Sport

Handboogschieten is één van de oudste sporten ter wereld. Vele duizenden jaren geleden werd het voor de jacht aangewend om te overleven. Later is de handboog ook gebruikt als wapen in diverse oorlogen. Aan het begin van de middeleeuwen worden de eerste wedstrijden georganiseerd, maar pas rond 1950 wordt de organisatie meer gestructureerd en in 1951 is de Nederlandse Handboog Bond (NHB) opgericht. De jaren daarop ontstaan in diverse steden en dorpen handboogschietverenigingen. Momenteel telt de NHB zo´n 10.000 leden.

Onzeker

Het was voor Sietske onzeker hoe dit seizoen zou uitpakken. "Eind vorig jaar ben ik geopereerd aan mijn pols, wegens een blessure, deels veroorzaakt door het schieten. En herstel na een operatie valt niet te dwingen. Het seizoen is kort en begon heel vroeg dit jaar, dus wist ik niet of ik 'op tijd' weer in vorm en op niveau zou zijn. Maar met goede begeleiding van mijn arts en fysiotherapeut is het toch gelukt! Daarom was ik extra blij met het halen van het WK team."

Titel pakken

Met het WK Handboogschieten doen rond de tachtig landen mee. Kortom: een immens toernooi. "Dat ook komt doordat dit de eerste gelegenheid is om tickets voor de 2020 Olympische Spelen in Tokyo te behalen", zegt Sietske. "Winnen is nog wat te hoog gegrepen, haha, maar ik werk hard om naar dat niveau te stijgen!"

Meer berichten