Zorgboerderij Klaverweide in Hensbroek bestaat vijftien jaar

Algemeen
Gezamenlijk de kippen, geitjes en schapen eten geven.
Gezamenlijk de kippen, geitjes en schapen eten geven. (Foto: aangeleverd)

Voor Jos (56) en Anita Klaver (52) is het alweer vijftien jaar geleden dat ze de vraag kregen of ze landbouw en zorg wilden combineren. Dat leek hen een mooi idee en zo ondertussen hebben alle gezinsleden een eigen taak om hun zorgboerderij Klaverweide als een geoliede machine te laten draaien.

Naast hun melkveebedrijf bieden ze een zinvolle dagbesteding aan. Anita: "Onze eerste deelnemer was een jongen die verslaafd was aan drugs en alcohol. Dan krab je jezelf nog wel even achter de oren. Kan dit wel met onze kinderen? Vervolgens kwam een leuke, oudere man met alzheimer. We voelden meer een klik en omdat we goed 'vlakvloers' zijn, zijn we ons meer gaan richten op ouderen. Deze doelgroep met psycho-geriatrische klachten kan bij ons terecht voor dagbesteding en -opvang."

Hulp

Zonen Jan en Bart helpen en hebben ieder zo hun eigen afdeling. "Bart heeft een opleiding gevolgd en helpt met de zorgverlening en op de boerderij. Onze oudste zoon regelt het landwerk en is meer machinaal in touw. Marlitha, onze dochter, heeft in de zorgboerderij een kapsalon. Zij knipt niet alleen de deelnemers, maar ook klanten van buitenaf zijn bij haar welkom. Bart zijn vriendin houdt zich bezig met de kwaliteitseisen van het bedrijf en meer administratieve werkzaamheden."

Duurzaam

Om niet stil te staan en te innoveren, investeert het gezin Klaver in duurzaamheid. "We hebben recent een elektrische bus aangeschaft. De deelnemers worden namelijk netjes thuis opgehaald en teruggebracht. Dit zorgt tegelijk voor goed contact met mantelzorger. Ook worden binnenkort zonnepanelen geplaatst. Zo produceren we zelf groene energie."

Leuke dag

Omdat de zorgboerderij een onderneming is, is er altijd wel wat te doen. "De deelnemers helpen met de alledaagse klusjes in en rond de boerderij. Sommige willen graag helpen in de tuin, of andere knutselen graag, of helpen liever op de boerderij. Samen met onze medewerkers doen de deelnemers wat zij leuk vinden. We willen op die manier hen een leuke dag bezorgen."

Meedenken

De deelnemers vinden het niet alleen leuk op de zorgboerderij, maar voelen vooral dat ze nuttig werk doen. "We doen twee mensen tegelijk een plezier. We ontzorgen de mantelzorger en bezorgen de deelnemer een leuke dag. Voor ons is het vooral dankbaar werk. Sommige deelnemers zijn al tien jaar bij ons. Voelen zich thuis en denken mee in het bedrijf. Ze houden rekening met het weer en overleggen of er wel of niet gemaaid kan worden. Ze leven mee met ons gezin en boerderij. Voor ons een fijn gevoel."

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie op www.zorgboerderijklaverweide.nl of bel 0229-563037.

Zorgboerderij Klaverweide is gevestigd aan Wogmeer 72 in Hensbroek.