Indy Weel uit Hensbroek wil graag psychosociale hulphond zelf opleiden

Algemeen
Indy wil graag haar eigen psychosociale hulphond opleiden. Wie helpt haar haar doel te bereiken?
Indy wil graag haar eigen psychosociale hulphond opleiden. Wie helpt haar haar doel te bereiken? (Foto: aangeleverd)

Indy Weel (21) woont in het mooie dorpje Hensbroek en al jaren psychisch ziek. “Na een moeilijk verleden, waarin ik niet goed heb geleerd om over mijn gevoel te praten, is er een depressie, een persoonlijkheids- en een eetstoornis vastgesteld. Ik vecht inmiddels al jaren tegen mijn eigen hoofd en ik ben vele opnames, medicijnen en sessies verder. En nog hebben al die behandelingen geen baat. Ik voel mij er niet beter door.”

Het enige doel wat Indy heeft, is beter en gelukkig de dag begroeten, weer veilig en waardevol voelen in de maatschappij. Zoals mensen dat zo mooi zeggen: met beide beentjes op de grond. “Begrijp me niet verkeerd, want ik ben zeker geen slachtoffer van het leven, ik vecht namelijk elke dag voor mijn toekomst”, zegt Indy.

Stappen gezet

Door een opname bij Yes We Can Clinics heeft Indy grote stappen gezet. “Dat voelde heerlijk, maar nu ik weer thuis ben, merk ik dat ik er nog lang niet ben en het gaat helaas weer slechter met mij. Het is een dagelijkse strijd. Daarom heb ik hulp nodig en vraag de mensen of zij mij willen helpen.”

Hulphond

Indy heeft een vriendin en zij heeft veel baat bij een hulphond. “Een hulphond kan mij helpen bij overprikkeling, spanningen, eetmomenten, grenzen aangeven, mij weerhouden van zelfbeschadiging, een normaal dagritme behouden en vooral veel steun bieden. Steun in voor mij nog moeilijke momenten, zegt Indy.”

Zelf opleiden

Een hulphond op maat opleiden, is een speciale en gerichte klus en wie kan dat beter dan het toekomstige baasje. “De hulphond van mijn vriendin is een Australian shepherd. Ik kies ook voor zo’n hond, omdat het een pittig ras is. Het dier kan mij echt even stilzetten en laat niet toe dat ik over hem heen loop. Verder zijn het hele lieve en sociale dieren wat mij erg aanspreekt.”

Ras

Wie voor een hulphond in aanmerking komt, mag het ras zelf kiezen. Meerderen zijn geschikt als hulphond. De instructeurs van Kynologisch Nederland hebben allen interne en/of externe opleidingen gevolgd om mensen en hun honden op een professionele manier te begeleiden. Zo ook Indy. “In overleg met het kynologisch instituut heb ik ook gekozen voor een Australian sheperd. Zij vinden dat ras goed bij mij passen en met hulp van hen kan ik die gaan opleiden.”

Puppy

Indy verwacht in maart haar pup te halen. “Deze week wordt een teefje gedekt, dus als het raak is en alles goed gaat, wordt in januari mijn pup geboren. Dan worden de pups getest en kijkt de fokker welke pup het beste bij mij past. En dat wordt dan mijn ‘pupperd’”, glundert het toekomstige baasje.

Crowdfunding

Om haar eigen psychosociale hulphond zelf op te leiden, heeft Indy niet alleen hulp nodig van het kynologisch instituut. Aan de pup zijn natuurlijk kosten verbonden en de opleiding bedraagt al 7.000 euro. “Om eerlijk te zijn... dat heb ik niet”, verzucht Indy. “Aan medicijnen en behandelingen zijn ook kosten verbonden en dan raakt een spaarpot leeg. Helaas is dit kostenplaatje te groot en zelf bekostigen gaat niet. Dus ik wil vragen of mensen mij willen helpen. Wie mij wil steunen, kan doneren op https://www.gofundme.com/f/een-hulphond-voor-indy. Voor meer informatie of vragen kunnen belangstellenden een e-mail sturen naar indyweel@hotmail.com.”

Harige held

Hoop voor een mooie toekomst. “Ik waardeer het enorm als iemand iets wil bijdragen aan mijn herstel, aan mijn dromen en de toekomst”, zegt Indy. “Ik hoop met mijn harige held echt het leven weer aan te kunnen. En zelfs weer naar school te gaan. En voor mij geeft het een goed gevoel dat ik deze strijd niet meer alleen hoef te voeren.”

 Indy en hulphond Finnley.