Peter Appel uit De Weere zamelt oud gereedschap in voor goede doel

Algemeen
Peter Appel zamelt oud gereedschap in voor een goed doel.
Peter Appel zamelt oud gereedschap in voor een goed doel. (Foto: Theo Annes)

Peter Appel (63) werd ongeveer tien jaar geleden benaderd door Anneke Molenaar van de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede, om zogezegd ‘de hamer weer op te pakken’. “Hiervoor was er al vijf jaar geen vrijwilliger te vinden. Het leek mij leuk en dankbaar werk om mij voor in te zetten.

De in Spanbroek geboren Weerenaar, nam het stokje van Harry Blom over, die zich vele jaren met veel enthousiasme inzette voor de stichting. 

Gered Gereedschap

Stichting Gered Gereedschap is een vrijwilligersorganisatie die gebruikte gereedschappen inzamelt, opknapt en verstuurt naar ontwikkelingslanden. Gered Gereedschap verscheept elk jaar 100.000 stuks gereedschap en 800 naaimachines naar technische scholen en startende ondernemers. Duizenden jonge mensen krijgen daarmee het gereedschap in handen waarmee zij kunnen leren en produceren. 

Actiedag

Om Gered Gereedschap weer op de kaart te krijgen in Westfriesland organiseerde Peter met de werkgroep een actiedag. Dat werd ondersteund door een samenwerking met de Lambertus parochie en het Jambokoor. “Deze dag was een groot succes”, vertelt Peter. “Door zo’n dag weten mensen je nu te vinden om hun oude gereedschap te doneren. Dat weer ten goede komt aan mensen in ontwikkelingslanden die een vak willen leren. Goed gereedschap is voor een metaalbewerker, timmerman, kleermaker, automonteur of loodgieter onmisbaar.”

Bestaan opbouwen

Mensen in ontwikkelingslanden zijn door de stichting in staat een technisch beroep te leren of uit te oefenen, met het doel een economisch zelfstandig bestaan op te bouwen. De meesten beschikken niet over het gereedschap om hun eigen talenten te benutten. Kwalitatief goed gereedschap is op een lokale markt niet verkrijgbaar en is onbetaalbaar voor scholen en startende ondernemers. Gered Gereedschap helpt door het schenken van het nodige materiaal.

Schuur opruimen

Het motto van Gered Gereedschap is: een opgeruimde schuur is maar van korte duur. “Ik ervaar zelf hoe belangrijk goed gereedschap is, en de luxe dat het tot je beschikking is. Vaak ligt er in je schuur oud gereedschap dat je niet meer pakt, omdat het niet meer voldoet. Doneer het aan de stichting. Het wordt gerepareerd en opgestuurd. Ontwikkelingslanden zijn tenslotte afhankelijk van wat wij schenken.”

Werkplaats 

In de werkplaats in Amsterdam reviseren onder meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt het gereedschap. Een zinvolle tijdsbesteding, want zo worden ze weer maatschappelijk actief. Het mooie is dat zij weer naar een baan worden begeleid. Een winsituatie voor elke partij. “Ik heb de werkplaats zelf ook wel eens bezocht en het is indrukwekkend om te zien hoe goed het gereedschap wordt opgeknapt en weer als nieuw is. Bijvoorbeeld hoe er van twee versleten naaimachines weer één gangbare wordt gemaakt.”

Opslag

Het gereedschap wat Peter inzamelt, wordt voor een tijdje bij hem opgeslagen. “Totdat er voldoende is om opgehaald te worden”, zegt Peter. “Dit gebeurt één of twee keer per jaar. Er kan nu nog wel wat meer bij. Wie denkt nog oud gereedschap te hebben liggen... we hebben het nodig. Denk bijvoorbeeld aan hamers, beitels, zagen, elektrisch handgereedschap (niet op accu’s), naaimachines, zaagtafels, slijpmachines, aggregaten, lasapparatuur en kleine werkplaatsmachines. Geen tuingereedschap, doorgeroest gereedschap, huishoudelijke apparaten, schroeven en moeren.

Bel Peter

Wie gereedschap heeft voor ontwikkelingslanden, kan Peter bellen via 0229-582616. “Het opgeknapte gereedschap komt ten goede aan mensen die het nodig hebben en een stap willen zetten naar een toekomst voor zichzelf. Het is voor mij zeker nog eens de bedoeling om met eigen ogen te zien waar het opgeknapte gereedschap uiteindelijk terecht komt.”

Meer informatie staat op www.geredgereedschap.nl . Wie de stichting wil helpen, maar geen gereedschap heeft om te doneren, kan een bijdrage leveren via NL34 TRIO 021 21 12 430, t.a.v. stichting Gered Gereedschap.