Verkiezingen Dijk en Waard: Dit verandert er na de fusie

Politiek
Wat verandert er allemaal na de fusie?
Wat verandert er allemaal na de fusie? (Foto: RM/Bart Achterberg)

DIJK EN WAARD - De gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard gaan per 1 januari 2022 bestuurlijk fuseren. Daarmee worden Langedijk en Heerhugowaard samen één gemeente. Maandag 22, dinsdag 23 en woensdag 24 november zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Langedijk en Heerhugowaard. Voordat er gestemd wordt, is het handig om te weten wat er allemaal verandert na de fusie. We hebben veelgestelde vragen én hun antwoorden alvast op een rijtje gezet.

Waarom een fusie?

Een fusie (officieel: herindeling) tussen twee gemeenten is vooral een verandering van het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Door met elkaar samen te gaan, ontstaat een sterkere gemeente die een hogere kwaliteit van de dienstverlening kan leveren en wordt de kwetsbaarheid verminderd. Ook is de nieuwe gemeente een krachtigere gesprekspartner voor instellingen, bedrijven en andere overheden. Het uitgangspunt bij een fusie is dat inwoners zoveel mogelijk voordeel hebben van de fusie en zo min mogelijk last ondervinden.  

Blijven de dorpen en kernen bestaan?

Ja, dorpen en kernen blijven gewoon bestaan. Op de borden van de bebouwde kom blijven de vertrouwde namen staan. Daarbij komt dan de vermelding van de nieuwe gemeentenaam Dijk en Waard. Dit is te vergelijken met Obdam (gemeente Koggenland) of Anna Paulowna (gemeente Hollands Kroon). De plaats valt onder een gemeente met een andere naam, maar u blijft gewoon in dezelfde plaats wonen, bijvoorbeeld in Zuid-Scharwoude of De Noord (Gemeente Dijk en Waard).

Wie wordt burgemeester van de nieuwe gemeente?

De provincie benoemt na de fusie eerst een waarnemend burgemeester. De nieuwe gemeenteraad start vervolgens een sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester. 

Krijgt gemeente Dijk en Waard een nieuwe raad?

De nieuwe gemeente krijgt ook een nieuwe gemeenteraad. Voordat de nieuwe gemeente van start gaat, zijn er in november 2021 gemeenteraadsverkiezingen. In de beide gemeenten worden op dezelfde dag verkiezingen gehouden. Kandidaten voor de nieuwe gemeenteraad kunnen zowel uit Langedijk als uit Heerhugowaard komen. Inwoners kiezen hieruit wie de komende vier jaar hun vertegenwoordigers zijn in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. 

Hoeveel raadsleden en wethouders krijgt de nieuwe gemeente?

In de nieuwe gemeente bestaat de gemeenteraad uit 37 raadsleden. Het aantal wethouders is, volgens de Gemeentewet, maximaal 20 procent van het aantal raadsleden, met een verplicht minimum van ten minste twee wethouders. Bij 37 raadsleden: tussen twee en zeven wethouders. Bij deeltijd is het maximaal aantal wethouders maximaal 25 procent van het aantal raadsleden. Bij 37 raadsleden: tussen twee en negen wethouders.

Hoeveel inwoners heeft de nieuwe gemeente?

Ongeveer 85.000.

Wat zijn de gevolgen voor de gemeentelijke lasten?

Op dit moment is nog niet te zeggen wat de gevolgen van de fusie precies betekenen voor de gemeentelijke lasten. Dit is namelijk iets waar de nieuwe gezamenlijke gemeenteraad over moet besluiten. De insteek van de fusie is wel om het beste van de twee gemeenten samen te brengen. De doelstelling van de fusie is niet dat alles goedkoper wordt, maar dat de kwaliteit wordt verhoogd. Met andere woorden: een beter product voor hetzelfde geld. Het streven is wel altijd om zo zuinig mogelijk om te gaan met gemeenschapsgeld.

Moet iedereen straks naar hetzelfde gemeentehuis om paspoort of rijbewijs te verlengen?

Op het gebied van dienstverlening zijn er geen veranderingen, de loketten blijven in zowel Heerhugowaard als Langedijk en ook het aanvragen van bijvoorbeeld een rijbewijs zal niet veranderen. Wel worden nieuwe manieren van dienstverlening gevolgd. Zo is het in andere gemeente als proef mogelijk om een nieuw paspoort thuis te regelen. De gemeente komt dan bij u langs. Ook dit wordt momenteel voorbereid.

Gaan dubbele voorzieningen niet verdwijnen?

Het uitgangspunt van beide gemeenteraden is om alle voorzieningen die er nu in beide gemeente zijn, te behouden. Zo blijft er zowel in Langedijk als in Heerhugowaard een publieksbalie en blijven de afvalbrengstations op beide locaties gewoon bestaan.

Wat betekent de fusie voor de verenigingen?

Het verenigingsleven is belangrijk voor verbondenheid, sociale contacten en de identiteit van een dorp of gemeenschap. Daar hecht de gemeenteraad in het ontwerp van de nieuwe gemeente veel waarde aan. De gemeente werkt er hard aan om de verenigingen in stand te houden. Ze kan faciliteren met accommodaties en ondersteunen met subsidies. De vereniging bent u echter zelf. Ook de nieuwe gemeenteraad zal belang hechten aan gemeenschapszin. Het beleid van de nieuwe gemeente wordt bepaald door de nieuwe gemeenteraad, die vanaf 2022 aan zet is.