Marcel van der Eijk met de koe Adele, zijn zonen Matt en Finn en bestuursleden van de Landbouwshow, Theo de Jong (l) en Co Schipper (2e v.r.).
Marcel van der Eijk met de koe Adele, zijn zonen Matt en Finn en bestuursleden van de Landbouwshow, Theo de Jong (l) en Co Schipper (2e v.r.). ((Foto: Theo Annes))

Topkoeien op de keuring tijdens Landbouwshow

OPMEER - De rundveekeuring op de Landbouwshow in Opmeer is een provinciale keuring. Toch zijn er Noord-Hollandse melkveehouders die het verder op zoeken en met succes. Twee van deze beste melkkoeien komen naar de keuring in Opmeer. Jacob Wijnker uit Grosthuizen komt met Future Dream Rosie en Marcel van der Eijk uit Twisk komt met Bolleholster Adele.

Jacob won met Future Dream Rosie op de NRM, de officiële Nederlandse kampioenschappen, het reserve kampioenschap bij de oudere koeien roodbont. Een koe met een strakke bovenlijn, een strak aangehecht uier en beste benen, volgens Wijnker. Jacob komt 5 augustus met vijf koeien naar Opmeer. Hij deed al meer dan 25 keer mee en won meerdere malen de titel van algemeen kampioen in Opmeer.

Marcel brengt onder andere de vaars (koe die één keer gekalfd heeft) Bolleholster Adele naar de Landbouwshow. Adele won dit jaar tijdens de NRM in Zwolle de 1c in de vaarzen rubriek. Uiteindelijk kwam Adele bij de laatste zes van Nederlands beste vaarzen terecht. Eerder dit jaar was deze parelzwarte koe al de beste in haar rubriek tijdens de Europese kampioenschappen in Libramont (B). Ook hier eindigde zij bij de beste zes, maar dan van Europa. Van der Eijk doet al meer dan dertig jaar mee in Opmeer en ook hij won meerdere malen de prijs van algemeen kampioen. Hij komt met vijf koeien en tien kalveren.

Tijdens de keuring verwachten zij hoge ogen te scoren. Van der Eijk en Wijnker zijn het erover eens dat de vorm van de dag mede bepalend is voor een succes. Nieuwsgierig geworden wie er gaat winnen? Adele, Rosie, of toch een andere koe. Kom 5 augustus naar de landbouwshow.

Meer berichten