Lege sigarettenpakjes zwerven overal; op straat en in de berm.
Lege sigarettenpakjes zwerven overal; op straat en in de berm. ((Foto: aangeleverd))

Sigarettenpakjes in de bermen van gemeente Opmeer

DE WEERE - Anne de Bruin-Van de Graaf reed maandag 25 november op haar fiets haar vaste zwerfvuil-route van 18 kilometer langs diverse buitenwegen in de gemeente Opmeer. "Sinds enkele maanden doe ik dat niet meer wekelijks, maar om de veertien dagen, dan ligt er niet zoveel zwerfvuil meer", laat Anne weten.

Misschien zijn er meer Stille Rapers bezig, denkt Anne, of wellicht wordt er minder gedumpt. Dat blijft een mysterie.

Lege pakjes

"Wat geen mysterie is, zijn de vele lege sigaretten verpakkingen, die ik vind. Dit keer zijn het er twintig. Ik heb ze eens goed bekeken en weet eigenlijk niet wat ik lees... Wat een wijsheden over roken en ook nog in diverse talen. Niemand kan meer zeggen, dat hij of zij niet weet wat voor consequenties roken heeft. En dan het bedrag, dat men voor een pakje sigaretten betaald. Die twintig pakjes kostten bij elkaar maar liefst 160 euro. Dat geld is letterlijk opgegaan in rook."

Tip van Anne

Het nieuwe jaar komt eraan en Anne heeft een tip voor rokers: "spaar die lege verpakkingen eens een maand op. Bekijk dan aandachtig naar al die wijsheden en reken uit wat het jou aan geld heeft gekost. Wellicht word je dan bewust van je gedrag. Ik hoorde van diverse mensen, die gestopt zijn met roken, dat zij zich veel beter voelen; helder in het hoofd, een betere smaak en meer uithoudingsvermogen. De meeste ziektekostenverzekeringen willen je graag helpen met stoppen via de huisarts. En is dit je teveel, neem dan in elk geval die lege verpakkingen mee naar huis en gooi ze daar weg, zodat ik die niet hoef op te rapen. Mijn dank is groot.

Meer weten over Stille Rapers, neem contact op met Anne de Bruin-v.d. Graaf, tel 0229-582415 of annedebruin@simpc.nl.

Meer berichten