Kunst bij de kunstenaar thuis.
Kunst bij de kunstenaar thuis. ((Foto: Feliks Szewczyk/Adobe Stock))

Kunstroute Opmeer is een gezellig uitje op de fiets

'OPMEER - Open huis bij de kunstenaar thuis, is al jaren de succesformule van werkgroep Kunstroute Opmeer. Na de explosieve groei van voorgaande jaren organiseert de werkgroep op zaterdag 20 en zondag 21 juni van 12.00 tot 17.00 uur weer dit geweldig kunstzinnige evenement.

De werkgroep bestaande uit voorzitter Patrick van der Linde, secretaris Susan Groot-Dekker, penningmeester Wilma Besamusca en leden Menno Fritsma, Nel Blom, Miranda de Jong en Ton Karremans zijn al maanden met de voorbereiding bezig. "We beginnen altijd eerst met de oproep aan kunstenaars om zich in te schrijven", vertelt Susan. "Er zijn al een aantal meldingen binnen, maar er kunnen nog meer kunstenaars een aanvraag indienen voor een plekje. Of wie ruimte beschikbaar heeft voor meerdere exposanten, laat het me weten. Wij geven alleen suggesties, zodat de kunstenaar zelf contact kan opnemen met degene die ruimte ter beschikking heeft."

Mooie locaties

Niet iedereen is in de gelegenheid om belangstellenden te ontvangen. Zij hebben geen atelier thuis, in de garage of bijvoorbeeld op zolder. Maar ruim twintig kunstenaars zetten hun huis open voor kunstliefhebbers. Niet alleen kunnen bezoekers bij de kunstenaar thuis prachtige werkstukken bekijken, maar de werkgroep kreeg van de plaatselijke musea een mooie aanbieding. "We kunnen meerdere kunstenaars onderbrengen in het Rundveemuseum en Museumboerderij West-Frisia. Bezoekers kunnen zeker drie dingen tegelijk doen. Genieten van kunst, informatie krijgen van de kunstenaar, naar hun leven, ontstaan van een project of object en een tour door het museum. De kunstroute wordt elk jaar leuker."

Moeder en dochter

Susan komt uit een creatief gezin, haar zus is namelijk ook kunstschilder. "Zij woont in Obdam, maar haar dochter woont hier in Opmeer. Zij houdt zich weer bezig met fotografie en zo kunnen moeder en dochter samen exposeren in de fotostudio aan huis. Hoe mooi is dat? Een mooie combinatie van diversiteit, wat wij als werkgroep de bezoekers willen laten zien. Het zijn niet alleen schilderijen, maar ook beelden en andere prachtige thema's. Hoe divers het gaat worden? Tja, dat ligt een beetje aan wie zich nog gaat aanmelden. Maar saai gaat het zeker niet worden", lacht Susan.

Verhalen kunstenaars

Om alles in goede banen te leiden is de werkgroep al bezig alles te ordenen. "Wie meldt zich aan, hoe gaan we de folder dit jaar vormgeven en het is ook heel leuk om op onze website de achterliggende verhalen van de kunstenaar neer te zetten. Als het plaatje compleet is, wordt het allemaal uitgewerkt en krijgt de bezoeker van te voren een overzicht op de site. Omdat er een behoorlijk aantal kunstenaars meedoen, zijn er kunstliefhebbers die van tevoren een selectie maken en een fietsroute plannen."

Uitnodiging

Expositie Kring Beeldende Kunst Opmeer nodigt kunstenaars, die een atelier of expositieruimte in de gemeente Opmeer hebben, uit om aan deze kunstroute mee te doen. De organisatie streeft ernaar om meerdere kunstenaars bij elkaar te laten exposeren. "Maar laten we duidelijk zijn", zegt Susan, "ook wie niet een ruimte beschikbaar heeft kan zich inschrijven. Kunstenaars worden gekoppeld aan elkaar en kunnen samen mooie werken tentoonstellen."

Inschrijven

Inschrijven kan via Susan, tel. 0226-355668 of stuur een e-mail naar njmgroot@quicknet.nl. Een inschrijfformulier wordt dan toegestuurd. Let op: dit kan uiterlijk tot 25 maart. Kunstenaars uit Opmeer, Spanbroek, Zandwerven, Wadway, Hoogwoud, Aartswoud en De Weere kunnen zich opgeven.

"We merken dat het bezoekersaantal de afgelopen jaren flink is gegroeid. Kunstroute Opmeer is meer dan alleen een grote expositie, verspreid over verschillende locaties in de gemeente Opmeer. Maar ook gezellig met het gezin, familie of vrienden eropuit op de fiets en er een leuke dag van maken", besluit de Hoogwoudse kunstschilder.

Meer informatie is te vinden op www.expositiekringopmeer.nl, onder Kunstroute Opmeer.

Meer berichten