Voor veel evenementen en activiteiten is het doek gevallen.
Voor veel evenementen en activiteiten is het doek gevallen. ((Foto: Pexels.com))

Evenementen langer van de baan

REGIO - De meeste Nederlanders hebben het vast maandag 23 maart gevolgd op televisie: de persconferentie van het kabinet. De regels zijn duidelijk. Geen bijeenkomsten meer tot 1 juni en het maakt niet uit hoeveel mensen daarbij betrokken zijn. Wie buiten in groepjes bijeen staat, kan per persoon een boete riskeren van 400 euro. Niet meer dan drie en dan ook 1,5 meter van elkaar verwijderd. Wie koorts heeft, blijft thuis, zo ook de rest van de gezinsleden.

Deze aangescherpte maatregelen hebben invloed op veel evenementen of activiteiten die op het programma's van de gemeenten Opmeer en Medemblik staan. "Naar aanleiding van de persconferentie, waarin gezegd is dat alle evenementen tot 1 juni verboden zijn, moet het Oranje Comité daar gehoor aan geven", meldt Edwin Kuiper van het Oranje Comité in Medemblik. "Koningsdag vindt dit jaar geen doorgang. Het comité gaat er wel voor om van Koningsdag 2021 een spetterende dag te maken. Dat kan zij niet met het kleine groepje bewerkstelligen en ik doe hierbij een oproep. Vrijwilligers die een handje willen helpen zijn van harte welkom. Om volgend jaar een feest te organiseren moeten mensen zich wel aanmelden, dat kan via Facebook of Messenger."

Bij deze kunnen we vaststellen dat in geen enkele kern de festiviteiten plaatsvinden.

Activiteiten gaan niet door

Dat betekent ook dat de kermissen in de regio zijn geannuleerd. Tot en met 1 juni zijn dat: Opmeer, Twisk, Midwoud, Sijbekarspel en Wognum. Ook de sportevenementen als de Paasloop, Ronde van Noord-Holland, Regatta of de Kortebaan Wognum. "Een andere datum prikken lijkt mij onwaarschijnlijk", zegt Jan Ootes. "En om sponsors dan te vragen ons te steunen is ook niet reëel. Bedrijven krijgen het nu erg moeilijk. En de organisatie kost heel veel geld. Als het baanseizoen überhaupt nog doorgaat. Ik zie het niet gebeuren dat zoveel mensen één, twee, drie ineens weer op een grote hoop mogen staan. Paarden worden nu ook uit de training gehaald, want ook trainen kost veel geld."

Aangescherpte maatregelen

De Dodenherdenking en Bevrijdingsdag kan ook niet doorgaan. "Als gevolg van de aangescherpte maatregelen om het Coronavirus onder controle te krijgen, vinden deze activiteiten in de stad Medemblik niet plaats", laat Freek Zegers weten. "Het 4 Mei Comité Medemblik gaat ervan uit dat het Nationaal Comité 4 en 5 Mei invulling geeft aan een alternatieve nationale Dodenherdenking. Daarnaast laat het comité het initiatief voor een lokale alternatieve herdenking aan de Gemeente Medemblik. Wij hopen in 2021 samen én in goede gezondheid een waardige Dodenherdenking te houden."

Het theaterstuk van toneelvereniging Schakels en de inwoners van de gemeente Opmeer is voorlopig van de baan. "Het stuk Morgen praten we verder, wordt Volgend jaar praten we verder", zegt Cor Groenland. "Het is bizar, de voorstelling gaat over vrijheid en het kan niet worden opgevoerd omdat we in deze tijd beperkt worden in onze vrijheid. We hebben goed contact met de spelers en hopen dat iedereen eind april en begin mei volgend jaar weer meedoet."

Ook de markten, het Truckfestival en Tuinfair is afgelast.

Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering.

Meer berichten