Omring verzorgt lichtpuntjes voor mantelzorgers en verpleeghuis

Algemeen
 Liesbeth de Ruijter (meest links) en haar collega's houden de moed erin.
Liesbeth de Ruijter (meest links) en haar collega's houden de moed erin. (Foto: Omring De Schakel)

SPANBROEK - De dagbesteding van De Schakel (onderdeel van Omring) is nu drie weken dicht, maar de vier medewerkers waren niet van plan thuis te gaan zitten. Ze hebben een rooster gemaakt om in tweetallen de mensen in het verpleeghuis te bezoeken en activiteiten te organiseren. Afgelopen dinsdag gaven ze een eerste lichtpuntje. Voor het verpleeghuis stond daar ineens de orgelman.

Iedereen stond dinsdag op het balkon en op straat. De bewoners hadden elkaar in drie weken niet gezien. Nu konden ze even naar elkaar zwaaien tijdens de muziek. Het was echt een oppeppertje voor de hele buurt. Liesbeth de Ruijter is een van de vier medewerkers die het initiatief zijn gestart. 

Daar is de orgelman

"Orgelman Jeroen van Baden uit Koedijk speelde van alles. Van Moriaantje tot altijd is Kortjakje ziek. Dat was zo leuk. Mensen die normaal bij onze dagbesteding komen stonden samen met buurtbewoners op straat te dansen - rollators werden zelfs even aan de kant gezet."

Liesbeth en haar team probeert de moed erin te houden bij de mensen. "We dachten als de muziek niet naar binnen kan, dan moeten we maar naar buiten met de muziek. Zo kwamen we op het idee voor een orgel. We proberen het z'n allen draaglijk te houden."

Contact maken

De eerste week gaf nog wel rust, even geen aanloop van mensen, maar nu beginnen de bewoners onrustig te worden. Ze missen iets maar ze weten niet goed wat. De crisis is niet te begrijpen voor ze. Mensen met geheugenproblemen hadden in het begin moeite met de mondkapjes, laat Liesbeth weten. "De bewoners willen graag je gezicht zien. We proberen daarom zoveel mogelijk contact te maken door veel te zingen, samen te bewegen of gewoon door naast elkaar te gaan zitten."

Er zijn verpleeghuizen die kampen nu met zieken, dat moet kosten wat kost bij ons voorkomen worden. Daarvoor zijn extra maatregelen genomen. Hoofddoel is om virussen buiten de deur te houden.

De Schakel houdt moed

De Schakel houdt de moed erin, maar het personeel is wel bezorgd. "Het moet niet te lang meer duren. Het is heel belangrijk voor de mensen die bij ons komen dat ze geactiveerd worden. Doen ze niets dan gaan ze snel achteruit. Er is dan geen geheugenactiviteit en dan zijn we straks terug bij nul. We krijgen nu al signalen uit de omgeving. En bedenk hoe zwaar het is voor de mantelzorgers zelf, die zijn ook op leeftijd. En dan niet te spreken over eenzaamheid, wat dat met een mens kan doen."

Diepe bewondering

Diepe bewondering heeft Omring voor alle mensen die elkaar nu steun geven in deze moeilijke tijd. Ze gaan daarom door met het muziek maken. Dinsdag 21 april komt Simone Berenpoot uit Berkhout onder de balkons staan met haar accordeon. Liesbeth tot slot: "Dat wordt hele leuke volksmuziek. We gooien dan ook weer de box erop en meezingen maar. Het enige mooie aan dit nieuwe virus is de saamhorigheid die eruit ontstaat. Dat komt nu echt uit de mens voort!"

Hart onder riem steken

Ook de ouderen van de Omring een hart onder de riem steken? Stuur ze daarom een (Paas) kaartje of geef iets af bij de receptie. We begrijpen van Liesbeth dat de bewoners en omwonenden graag puzzelen. Een kaart afgeven voor de mantelzorgers in gemeente Opmeer wordt ook erg gewaardeerd. Ook zij hebben het nu echt zwaar.

Volg Omring ook via hun liveblog op de website van de Omring en blijf op de hoogte van het nieuws rondom activiteiten de beperkende maatregelen.

Het orgel van Jeroen van Baden gezien vanaf het balkon van een van de ouderen in het verpleeghuis.