Museumboerderij in Hoogwoud op afspraak open

Algemeen
De Museumboerderij West-Frisia is weer te bezoeken.
De Museumboerderij West-Frisia is weer te bezoeken. (Foto: aangeleverd)

Ongestoord door mondiale ontwikkelingen staat Museumboerderij West-Frisia, te midden van het weidse West-Friese landschap, aan de Koningspade in Hoogwoud.

De vaste expositie van het museum is gericht op het verleden. De onlangs achter het museum gebouwde kapberg vormt een aangename overgang naar het heden. De kapberg is ook los van het museum te bezoeken, hier staat een mini-expositie. In deze nieuwe accommodatie zijn wifi en een (invaliden)toilet aanwezig. De vitrines in het museum zijn deze zomer gevuld met verzamelingen van een tweetal van de vaste vrijwilligers. Hierbij gaat het om een collectie Nederlands gebruikskeramiek 1930-1975, een collectie annagroen (uranium) glas en een verzameling gebreide kralentasjes.

Met de bouw van de kapberg is tevens een eerste stap gezet naar de opzet van een veelzijdiger museum. Op deze manier sluit Museumboerderij West-Frisia zich aan bij de belevingscultuur die zich de afgelopen jaren binnen de museumwereld ontwikkeld heeft. Hierbij staat de ontwikkeling van nevenactiviteiten centraal, iets wat bij de toekomstvisie van het museum in Hoogwoud dan ook volop de aandacht heeft. Deze zomer biedt de museumboerderij de mogelijkheid bezoekers een picknickarrangement aan te bieden. Graag vooraf reserveren via de website, waarna er een mand met allerlei lekkers klaar. Te nuttigen op een sfeervol plekje in de siertuin of boomgaard van de boerderij. Ideaal voor een dagje uit met het gezin. Ook grotere groepen zijn, na reservering, van harte welkom voor een high-tea of lunch.

Tijdens het bezoek aan de museumboerderij kunnen de gasten op hun gemak genieten van het nog grotendeels originele boerenerf, met de sfeervolle boomgaard, sier- en groentetuin. De vaste tentoonstelling in de boerderij zelf is in het verleden samengesteld door Adriaan Donker, de laatste bewoner van de stolpboerderij.

Wie door de staldeur naar binnenloopt waant zich direct in vroeger tijden: de zomerstal staat, vol met antieke gebruik- en siervoorwerpen, te pronken. Een van de vrijwilligers begeleidt bezoekers langs de vele antieke gebruiksvoorwerpen, streekgebonden meubilair, bodemvondsten en andere bijzondere voorwerpen die Adriaan gedurende zijn leven verzameld heeft en via familiebezit in zijn bezit kwamen. Het geheel geeft een inspirerende kijk in de geschiedenis van het West-Friese boerenleven anno 1900 en bevat tal van bezienswaardigheden voor jong en oud.

Voor een bezoek aan het museum, graag reserveren. Bel 0226-351431 of ga naar www.museumboerderijwestfrisia.nl. Daar staan ook de hygiëneregels van het museum. Toegang: 4 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.

De bedstee in de woonkamer.