Campagne gemeente Opmeer tegen zwerfafval

Algemeen
Houd uw gemeente schoon!
Houd uw gemeente schoon! (Foto: Pixabay)

Wie naar buiten gaat, ziet al snel zwerfafval liggen. En sinds corona is de hoeveelheid zwerfafval alleen nog maar toegenomen. Je zou het bijna normaal gaan vinden. Om dat beeld te kantelen en om inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten van zwerfafval, start de gemeente Opmeer vanaf eind augustus een campagne tegen zwerfafval onder de titel “Zwerfafval. Niet normaal”. Op indringende wijze confronteert de campagne inwoners met het gemak waarmee afval op de grond gegooid wordt en wordt uitgelegd wat de gevolgen hiervan zijn. Want dat ene flesje, blikje, stukje kauwgom of patatbakje is zeer schadelijk voor planten, dieren, milieu en zelfs de volksgezondheid. De campagne wordt via social media, zoals Facebook en Instagram, gevoerd en wordt ondersteund met speciale doelgroepcampagnes gericht op bezoekers van winkels en horeca, medewerkers van bedrijven en leden van sportverenigingen.

Blij met campagne

Wethouder Tesselaar: “Zwerfafval is inmiddels de grootste irritatie onder inwoners, maar toch blijft men afval op de grond gooien. Dat komt vooral doordat afval zich in het onderbewuste van mensen bevindt: ze staan er niet bij stil. Door mensen te confronteren met hun gedrag en ze te informeren over de schadelijke gevolgen van zwerfafval werken we aan gedragsverandering. We schudden mensen als het ware wakker. Niet door angst aan te jagen, maar onze inwoners juist aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid. De campagne “Zwerfafval. Niet normaal” confronteert mensen dan ook met hun excuus om toch afval op de grond te gooien en vertelt wat de gevolgen daarvan zijn. Uit een jaarlijkse meting van zwerfafval blijkt dat de gemeente Opmeer het gemiddeld doet. Er zijn diverse plekken, we noemen dat hotspots, waar relatief veel zwerfafval ligt. Zoals bepaalde woonwijken, de entree van winkels en horeca, bedrijfsterreinen en buiten de poort bij sportverenigingen. We gaan dan ook extra inzetten op die hotspots en hopen daarmee bij de meting eind dit jaar verbeteringen te zien”

Van patatbakje tot kauwgom

De campagne ‘Zwerfafval. Niet normaal’ omvat bijna alle vormen van zwerfafval en richt zich op inwoners, aangevuld met speciale doelgroepcampagnes. Via social media worden inwoners geconfronteerd met hun gedrag en bewust gemaakt van de schadelijke effecten van zwerfafval. Want veel mensen weten niet dat kauwgom aardolie bevat en wel zo’n 20 jaar in het milieu schade aanricht, er in een bananenschil cellulose zit dat er minimaal een jaar over doet om te verteren, chipsverpakkingen vaak een metalen laagje aan de binnenkant hebben, patatbakjes van polystyreen zijn en er zo’n tien jaar over doen om te verteren en blik zelfs in de voedselketen terecht kan komen. Voor hotspots zoals winkels, horeca, bedrijven en sportverenigingen is er een speciale toolkit met campagnematerialen. De campagne wordt gelijktijdig gevoerd door de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk en Koggenland, waardoor er een regionale vuist tegen zwerfafval wordt gemaakt. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval en is 2 september van start gegaan.