Gemeente Opmeer zoekt nieuwe burgemeester

Algemeen
Burgemeester Nijpels houdt wel van een lolletje. Dat ondervond Tanja Nansink.
Burgemeester Nijpels houdt wel van een lolletje. Dat ondervond Tanja Nansink. (Foto: Marcel Rob)

OPMEER - Burgemeester Gert Jan Nijpels wordt volgend jaar 70 en dat betekent dat hij per 1 juli 2021 met pensioen gaat. De benoemingsprocedure wordt volgende maand opgepakt en duurt ongeveer negen maanden.

De eerste stap die wordt gezet is inwonersconsultatie. De gemeenteraad roept inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties op om mee te denken over hun nieuwe burgemeester. Dat kan door het invullen van een online vragenlijst op www.opmeer.nl. De resultaten worden na de einddatum betrokken bij het opstellen van de profielschets. De gemeenteraad stelt de profielschets van de nieuwe burgemeester vast, om een bestuurder te vinden die het beste bij de gemeente past. In het profiel staat welke eigenschappen en kwaliteiten de nieuwe burgemeester moet hebben. De gemeenteraad neemt op 15 december een besluit over de profielschets in aanwezigheid van de commissaris van de Koning, de heer Van Dijk. Na vaststelling wordt de profielschets uitgereikt aan de commissaris. Daarna kunnen belangstellenden solliciteren op de vacature. De commissaris maakt een voorselectie van de kandidaten. Er vinden gesprekken plaats met de kandidaten en de vertrouwenscommissie brengt advies uit aan de gemeenteraad. In een besloten raadsvergadering wordt het advies onder de loep genomen en stelt de gemeenteraad de voordracht vast. Wie er wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester wordt direct bekend gemaakt. Rond de zomer kan de nieuwe burgemeester worden benoemd en geïnstalleerd. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van zes jaar.

Burgemeester Nijpels was van 15 juni 2004 tot 15 mei 2005 waarnemend burgemeester van de gemeente Opmeer en werd op 15 mei 2005 geïnstalleerd als burgemeester. Een zeer betrokken burgervader voor alle inwoners van elke kern van de gemeente Opmeer. Wie wordt zijn opvolger?