Sheranne Spoelder uit Opmeer wil Lux tot hulphond trainen

Algemeen
Sheranne en Lux.
Sheranne en Lux. (Foto: aangeleverd)

Sheranne Spoelder (23) is sinds juli vorig jaar trotse eigenaar van de Australian Labradoodle Lux. Niet zo’n bijzondere situatie zou men misschien zeggen, maar Lux is niet zo maar een hond.

“Lux is in opleiding tot mijn psychosociale hulphond en helpt mij om langzaam weer te leren leven”, laat Sheranne weten. “Toen Lux acht weken was, is ze bij mij gekomen en sindsdien volgen we samen trainingen om haar een officiële hulphond te laten worden. Dit traject en Lux zorgden er nu al voor dat ik weer veel meer durf te leven, in plaats van alleen maar overleven. Lux is mijn lichtje aan het einde van een tunnel. Ze helpt mij in mijn strijd tegen depressie, angsten en een eetstoornis. Én, samen met haar leer ik leven met mijn autisme. Lux krijgt voor elkaar wat tot nu toe geen hulpverlener is gelukt.”

Trainingen

De trainingen met Lux gaan goed. “Ze is super leergierig, waardoor we het allebei heel leuk vinden om te trainen. De basis lijkt er nu goed in te zitten, waardoor er steeds meer ruimte is voor het aanleren van specifieke taken en van gewenst gedrag in specifieke situaties. Het is een kwestie van onderzoeken wat ik op welk moment nodig heb van Lux. Verder merk ik aan Luxie dat ze steeds vaker doorheeft wanneer ze nodig is. Ze signaleert vaker en duidelijker wanneer er iets niet lekker loopt en blijft heel rustig als ik in paniek dreig te raken. Het lukt mij ook steeds vaker om sneller mijn rust terug te pakken door haar rust, het woelen door haar vacht en de likjes die ze mij geeft. Ook begint ze zachtjes in mijn hand te happen, wanneer ik even weg dreig te dromen op drukke plekken. Door deze prikkel lukt het mij steeds vaker om mijn focus naar Lux te verplaatsen. Soms is Lux lekker aan het puberen. Soms weigert mevrouw te luisteren of denkt ze dat ze zelf een beter plan heeft. Het is onhandig, maar tegelijkertijd levert het ook grappige situaties op. We zijn nog geen perfect team en dat is helemaal oké. We leren elke dag en blijven stappen naar elkaar toe zetten.”

Keerzijde

Helaas is er wel een keerzijde aan dit succesverhaal, want dit kostbare traject wordt niet vergoed. “Daarom ben ik een crowdfunding gestart en is er al een groot deel van het bedrag binnen. Wie wil mij helpen om ook de rest binnen te krijgen? Kijk eens op www.gofundme.com/f/harige-held-gezocht..”

Aandacht

Maar om geld is het Sheranne zeker niet alleen om te doen. “Ik vind het heel belangrijk om aandacht te vragen voor het bestaan van deze hulphonden. Ik wil iedereen graag meegeven, hoe ze het beste kunnen reageren wanneer ze iemand met een hulphond (in opleiding) tegenkomen. Het gebeurt regelmatig dat mensen Lux afleiden, haar willen aaien of lastige vragen aan mij stellen. Dat het juist de bedoeling is dat mensen Lux zoveel mogelijk negeren. En... vragen stellen mag, maar denk erover na wat je vraagt en laat het ook prima zijn als ik of een andere hulphond-eigenaar de vraag niet wil/kan beantwoorden. Ook zijn er soms nog situaties waarin hulphonden geweigerd worden, ondanks dat dit officieel niet mag. Ik hoop dat meer bekendheid ervoor gaat zorgen dat hulphonden beter hun werk kunnen doen en dat er misschien wel een vergoeding gaat komen voor deze trajecten.”