Online herdenken in de gemeente Opmeer

Algemeen
Door de ogen van... Rory, Frank en Nout.
Door de ogen van... Rory, Frank en Nout. (Foto: aangeleverd)

Onder het motto ‘De toekomst begin met verhalen’ wil stichting Uit de Klei op theatrale wijze initiatieven ontwikkelen die het cultureel erfgoed in deze regio verrijken. Initiatieven die zorgen voor verbinding en voortkomen uit ontroerende en fascinerende verhalen uit de regio. Tussen vroeger en nu, de stad en het platteland, tussen jong en oud.

Het bestuur wordt gevormd door vier rasechte West-Friezen, die met twee ‘biene’ in de West-Friese klei staan. Tim de Haan is als adviseur nauw betrokken bij de stichting. “Wij zijn vorig jaar gestart met een vijfjarig theaterproject in het kader van 75 jaar vrijheid getiteld ‘Door de ogen van…’. Een project waarin we historische gebeurtenissen en verhalen uit de oorlog verbeelden door middel van een jaarlijkse locatievoorstelling. Hieraan gekoppeld zit een educatief programma, waarbij de jongeren van nu in gesprek gaan met de jongeren van toen”, laat Tim weten. “Helaas is dit deel van het project uitgesteld.”

Nieuwe mogelijkheden

Door de beperkingen van het coronavirus ontstonden er nieuwe mogelijkheden. “Met de spelersgroep maakten we de ‘De glorie van de Zomerdijk’, een korte film over het West-Friese verzet en de Engelse wapendroppings op de Zomerdijk in Spanbroek. In 2021 presenteren wij een intieme theatervoorstelling over dit thema met aangrijpende verhalen en bespiegelingen.”

Project

In samenwerking met de gemeente Opmeer is een educatief project ontwikkeld voor de leerlingen van groep 8 uit de gemeente. Dit is gebaseerd op het herinneringsboekje ‘Herdenken in de gemeente Opmeer’, geschreven door Bep de Haan-Appel, waarin alle oorlogsslachtoffers uit de gemeente worden benoemd. Kinderen worden gestimuleerd om na te denken over de betekenis van vrijheid en herdenken. “Juist in deze bijzondere tijd willen wij het besef vergroten dat 76 jaar na de bevrijding van de Duitse bezetter, vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van iedereen.”

Indruk gemaakt

Het afgelopen jaar voerde Tim gesprekken met ooggetuigen van de oorlog, maar ook met ouderen van de tweede generatie. “Deze gesprekken maakten veel indruk op mij en ik besef nu hoe verschrikkelijk en beangstigend de oorlog was en hoeveel impact het had op de samenleving. Tegelijkertijd, en dat is het tegenstrijdige, hoorde ik van sommigen ook een zekere weemoed en verlangen naar die tijd, maar dan meer vanwege kameraadschap, avontuur en verbondenheid. Het is bizar dat er nog veel onduidelijkheid is over bepaalde gebeurtenissen en dat de echte waarheid nooit verteld zal worden. Er is nog veel persoonlijk leed, verdriet, angst en schaamte. De echte waarheid is voor mij niet meer belangrijk, maar wel om elkaar in het oog te houden en hoe we met elkaar omgaan.”

Vrijheid

Het is goed om juist nu stil te staan bij onze vrijheid. “Stel je eens voor hoe dat voor onze generatie 75 jaar geleden was en denk na over de betekenis van herdenken. Dat vrijheid een groot goed is.”

Theaterproject

De grote theatrale locatievoorstelling ‘Door de ogen van...’ is voor onbepaalde tijd uitgesteld. “In plaats daarvan bereiden we ons voor op een serie intieme voorstellingen met de naam ‘Zwarte Avonden’ dat we in de wintermaanden spelen. In elke voorstelling spelen, zingen en verbeelden we kleine persoonlijke verhalen tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Maar daar later meer over.” De motivatie om dit project voort te zetten is groot. Hulp daarbij is meer dan welkom. Word vriend van de stichting voor slechts 35 euro per jaar. Twee personen doneren 50 euro. Wees gelijk verzekerd van een toegangskaart voor deze voorstelling. Of word bedrijfsvriend. Kijk op www.uitdeklei.nl. Op de site staan ook films en educatief materiaal.

Herdenken

Omdat de officiële herdenkingen in Hoogwoud en Spanbroek niet doorgaan, zendt Stichting Uit de Klei op 4 mei, in samenwerking met de gemeente Opmeer, stichting Muziekaanjagers Opmeer en stichting Theater na de Dam, een speciale film uit van de dodenherdenking op 4 mei gevolgd door de documentaire ‘Door de ogen van... Frank, Nout en Rory’. Deze jongeren verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lore Koelemeijer en Tim de Haan in de geschiedenis van Spanbroek en omstreken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze doken in het archief en voerden gesprekken met nabestaanden. Door persoonlijke portretten wordt op indringende wijze verteld wat een enorme impact de oorlog heeft gehad op onze samenleving en dat na na 76 jaar de pijn en het leed nog steeds voelbaar en zichtbaar is.”

Samenwerken

Door veel medewerking vanuit de gemeenschap kan iedereen 4 mei vanaf 19.45 uur online herdenken via www.opmeer.nl, de Facebookpagina van de gemeente Opmeer en www.uitdeklei.nl. Waarnemend burgemeester Groeneweg houdt een toespraak, de jeugdburgemeesters lezen een gedicht voor, de fanfarekorpsen Erato en Crescendo spelen het Wilhelmus en de taptoe wordt geblazen vanaf de toren in Spanbroek. Ook worden bij alle oorlogsmonumenten in de gemeente kransen gelegd door onder meer de wethouders en de betrokkenen van de documentaire.

Bestuur Niels Vlaar (l), Richard Groot, Wendy Bouws-Van der Zee en Tijmen Koelemeijer (m). Staand theatermaker Tim de Haan.