Bijzondere samenwerking West-Frisia in Hoogwoud en Esdégé-Reigersdaal

Algemeen
Het gras werd gemaaid.
Het gras werd gemaaid. ((Foto: aangeleverd))

Sinds enige tijd komt op vrijdag een vaste groep jongeren van Esdégé-Reigersdaal, met een aantal begeleiders, klusjes doen bij museumboerderij West-Frisia. Deze jongeren zijn cliënten van cluster Fetura, van Esdégé-Reigersdaal. Fetura biedt activiteiten en woonbegeleiding aan moeilijk lerende jongeren of jongeren met een licht verstandelijke beperking, vanaf 18 jaar.

De cliënten komen op verschillende werkplekken om zelfvertrouwen en werkervaring op te doen. Ze leren hoe leuk werken kan zijn, en om hiervoor waardering te krijgen van de opdrachtgevers. Zo kunnen ze het beste uit zichzelf halen, en de vaardigheden die zij opdoen helpen hen weer verder naar ander (vrijwilligers)werk, een leuke activiteit of eigen woonruimte.

Het kost veel kracht om zo’n paal in de grond te slaan. (Foto: aangeleverd)

Museumboerderij West-Frisia biedt Fetura en deze jongeren zo’n werkplek en de afgelopen maanden zijn zo al veel klussen op het erf gedaan. In de tuin is gesnoeid en opgeruimd, om de boomgaard zijn nieuwe hekken geplaatst en geschilderd, en het paardenstalletje is opgeknapt en geschilderd. Ook hebben de jongeren meegewerkt aan een nieuwe omheining bij dit stalletje. Momenteel wordt er gewerkt aan een bloementuin. Naast het werk wordt ook veel lol gemaakt.

Museumbeheerders Ed en Esther namen het initiatief tot deze samenwerking met Fetura. Ze wilden bij het museum iets terug brengen van het gedachtegoed van Adriaan Donker de oprichter van Museumboerderij West-Frisia. Adriaan betekende veel voor de lokale jeugd door altijd een plek en aandacht te hebben voor hen die dit nodig hadden. De beheerders zijn nauw betrokken bij de activiteiten en werken zelf ook mee met de groep. Zij kijken elke vrijdag uit naar hun komst en genieten van de werklust van de jongeren en het plezier dat ze hebben bij het museum.


Het hekwerk is bijna klaar. (Foto: aangeleverd)

Een ware krachtinspanning om die paal erin te slaan.
Het hekwerk is bijna klaar.