Wie wil juf Carla van De Akker in Opmeer nog even gedag zeggen?

Algemeen
Wie nog gedag wil zeggen tegen juf Carla, komt 7 juli tussen 14.00 en 15.30 uur naar de Meibloem in Opmeer.
Wie nog gedag wil zeggen tegen juf Carla, komt 7 juli tussen 14.00 en 15.30 uur naar de Meibloem in Opmeer. (Foto: aangeleverd)

 “Ik ga de kinderen en de collega’s missen, maar alle administratie niet hoor!”, laat juf Carla Out weten. Na 46 jaar in het onderwijs, waarvan 43 jaar op OBS De Akker, gaat zij nu met pensioen. Haar collega’s gaan haar missen, want als vraagbaak Carla wist altijd alles.

Door Marjan Hartog

Na een jaar van invallen startte juf Carla in 1976 bij de kleuterschool in Opmeer. Uit bijna honderd sollicitanten werd zij uitgekozen. “Jij hebt tijdens het invallen laten zien dat je één kindje aankunt, dan kan je ze allemaal aan!”, zei te betreffende wethouder die haar aannam. Zo werkte zij de eerste jaren op de Doctor Van Balen Blankenstraat. Toen de openbare kleuterschool samenging met de lagere school, werkte zij vanaf die tijd op OBS De Akker. Vele jaren gaf zij les aan groep 1-2, 1-2-3, 3-4 en de laatste jaren aan groep 4-5-6.

Schoolfeesten

Als hoogtepunten ziet Carla de schoolfeesten. “Er was altijd een thema en dan gingen we met de kinderen door het dorp voor een speurtocht om leuke opdrachten te doen bij ouders in de tuin. We gingen op ‘Berenjacht’ of het thema draaide om Indianen, of bijvoorbeeld Pipi Langkous. Als de verstopte schat gevonden was, gingen we lekker picknicken met elkaar. Het was altijd veel werk, maar het was zo leuk, het was het dik waard.”

Naast haar werk als leerkracht pakte Carla ook de taak van intern begeleider op. Als ervaringsdeskundige op het gebied van ontwikkelingsgericht onderwijs gaf zij andere leerkrachten ook workshops over bijvoorbeeld begrijpend lezen. Op het moment dat het voor haar gevoel meer om het papieren kind ging, dan om het kind in de klas, werd het voor Carla tijd om weer volledig voor de klas te kiezen en het ib-schap te laten varen.

“Ik vond het heerlijk om mij weer helemaal op de klas te richten. Ik heb mij verder geschoold als taalcoördinator en heb de bibliotheek opgeschoond en ingericht, zodat we konden ontwikkelen met Vernieuwd Niveau Lezen. De boeken werden ingedeeld op belevingsniveau en alleen de beste boeken verdienen een plaatsje in de bibliotheek.”


Juf Carla is altijd enthousiast. Foto: aangeleverd

Vreedzame School en Vier Keer Wijzer

Waar je Vreedzame school zegt, zeg je ook juf Carla. Het geven van de wekelijkse lessen deed ze trouw, omdat het preventief werkt. Kinderen leren hierdoor goed hoe ze met elkaar om kunnen gaan en waar nodig problemen kunnen oplossen. “Dit past goed bij mij en bij onze school. In de beginjaren werkten we met de Axenroos en maakten hier zelf veel lessen en materialen voor. Het goede klimaat met de Vreedzame School wordt echt voorgeleefd en doorleeft op De Akker. Een goede sfeer in de klas en in de school is een belangrijke voorwaarde om tot leren te komen. Daarom doen we dat het hele jaar preventief en gaat het voor als er wel iets voorvalt.” Ook bij de lessen van Vier Keer Wijzer kon juf Carla haar ei goed kwijt. Vele voorwerpen nam zij mee om de lessen concreet te maken en kinderen dingen van vroeger te laten zien. “De kinderen zijn enthousiast en onthouden dingen goed als ze de les op verschillende manieren mogen verwerken. Het laatste thema dat ik nu draai is: ‘Zo vrij als een vogel’, net als ik straks.”

Want dat straks de wekker niet meer gaat, de laatste rapporten geschreven zijn en er even geen verplichtingen zijn, is iets waar ze naar uitkijkt. “Eerst maar een jaar kijken wat er komt. Ik leg me niet vast. Ik ga lekker wandelen, lezen en naar Franse les.” Samen met haar Rogier hoopt ze straks ook weer op reis te mogen gaan naar Frankrijk, Italië of Duitsland.

Gedag zeggen

Wie is er niet groot geworden met juf Carla? Dat kunnen vele volwassenen en kinderen in de omgeving van Opmeer zeggen. Op 7 juli neemt zij afscheid van haar geliefde basisschool. Op haar laatste werkdag geeft men oud-leerlingen, oud-ouders, oud-collega’s en andere belangstellenden de mogelijkheid om haar gedag te zeggen en een fijn pensioen te wensen tussen 14.00 en 15.30 uur. Dit gaat middels een walk-through op het schoolplein aan de Meibloem 46 in Opmeer.

Voor meer informatie: administratie@akkeropmeer.nl.

Juf Carla is altijd enthousiast.