Wethouder Tesselaar van de gemeente Opmeer reikte de eerste prestatieprijs uit aan paralympisch atleet Geert Schipper. Naast hem zijn Ironlady.
Wethouder Tesselaar van de gemeente Opmeer reikte de eerste prestatieprijs uit aan paralympisch atleet Geert Schipper. Naast hem zijn Ironlady. (Foto: Nancy Holderbeke)

Prestatiepenning voor Geert Schipper

SPANBROEK – Geert Schipper (41) is getrouwd met Talitha en zij hebben samen drie dochters. Na een vliegtuigongeluk in 2004, waardoor hij een incomplete dwarslaesie opliep, belandde hij in een rolstoel. Maar bij de pakken neerzitten was geen optie voor de Spanbroeker. Hij is sinds 2005 actief binnen diverse aangepaste sporten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want vrijdag 4 januari kreeg de paralympisch atleet de eerste prestatiepenning van de gemeente Opmeer uitgereikt. 

De prestatiepenning is een nieuwe waardering aan inwoners die een bijzondere prestatie leverden. Deze prestatie kan een sportprestatie zijn, maar kan bijvoorbeeld ook gaan naar een nationaal voorleeskampioen of kampioen metselen. Daarnaast worden helden en redders hiermee in het zonnetje gezet, als ze een levensreddende actie hebben verricht. 

Herinnering
Met deze penning zorgt de gemeente voor een blijvende tastbare herinnering voor de bereikte prestatie en de waardering die de gemeente hiervoor heeft. Na de nieuwjaarsspeech van burgemeester Nijpels ontving Geert uit handen van wethouder Robert Tesselaar de eerste prestatiepenning van Opmeer. Geert kreeg de penning uitgereikt voor zijn overwinning in Hawaii. Hij behaalde de wereldtitel Ironman voor sporters met een beperking. Hij legde 3,8 km zwemmen in zee, 180 km handbiken en de marathon in zijn racerolstoel af in 9 uur, 19 minuten en 48 seconden.

Vereerd
"Het is natuurlijk altijd geweldig als je een prestatieprijs krijgt voor een buitengewone prestatie", zegt Geert. "Ik voel me vooral vereerd omdat het de eerste is. Zo merk ik toch echt dat er veel mensen uit Opmeer weten waar ik mee bezig ben. Bijzonder vond ik ook de aandacht naar mijn vrouw op deze avond. Zij is uitgeroepen tot Ironlady. Terecht als je het mij vraagt; zij regelde alles thuis als ik in het buitenland was voor trainingen en wedstrijden en beviel zelfs zonder mij van onze derde dochter." 

Werk
Via handbiken kwam de atleet in 2012 in aanraking met de triathlon. "Ik heb mijn hobby, omgezet in werk. In augustus 2014 ben ik opgenomen als PRO triathlon atleet bij de Nederlandse Triathlon Bond en behaalde ik de derde plaats op het WK 2014 in Edmonton (Canada), een vierde plaats op het WK in Chicago (USA) 2015, een derde plek op het WK 2016 in Rotterdam en zilver op de Paralympics in Rio. Op het WK in 2017 in Rotterdam werd ik tweede."

Ironman
Schipper wilde voor de Ironman - oktober vorig jaar -  de snelle tijd van Nederlander en collega Jetze Plak van 8.41.47 verbeteren. Daar slaagde hij niet in. Maar misschien krijgt hij dit jaar de kans om een geweldige tijd neer te zetten. Ironman komt namelijk 5, 6 en 7 juli naar West-Friesland. In Hoorn en de omliggende gemeenten vinden dan de olympische en sprinteditie van de wereldberoemde triatlonwedstrijd plaats. Ook aan de jeugd tot 14 jaar is gedacht met de Ironkids-wedstrijd en de organisatie verzorgt een 'nightrun en funrun'. Als afsluiter van dit sportweekend wordt in het centrum van Hoorn een finishparty gehouden.

Racerolstoel
"Er komt inderdaad een Ironman naar Hoorn", verklaart Geert. "Ja, als het technisch mogelijk is, wil ik ook graag meedoen. Dit hangt ervan af of het parcours geschikt is om naast de hardlopers te rollen in mijn racerolstoel. Maar misschien is er wel ruimte voor een alternatief racerolstoel-parcours? Tevens hoop ik op wat meer deelnemers, met een beperking. Deze Ironman is overigens niet hetzelfde qua afstanden als op Hawaii. In Hoorn zijn de afstanden 1.500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Ik wil deze finishen binnen de twee uur", zegt hij vastberaden.
Meer informatie over dit evenement is te vinden op www.eu.ironman.com.

Doelen
De sporter blijft zichzelf uitdagen. "Ik train voornamelijk voor de kwalificatie triathlon- en handbike-wedstrijden voor de Paralympics in Tokio 2020. Verder doe ik mee met verschillende handbike-marathons in Duitsland en uiteraard het NK-, EK- en WK-triathlon. Ik ben maar wat blij met mijn Ironlady, zodat ik de doelen die ik mezelf opleg kan bereiken."

Meer berichten