Valpreventie senioren

  Nieuws
Valpreventie kan ernstig letsel voorkomen bij ouderen. (Foto: archief Rodi Media)
Valpreventie kan ernstig letsel voorkomen bij ouderen. (Foto: archief Rodi Media) (rodi.nl)

REGIO – Een senior van 65 jaar of ouder belandt elke zes minuten op de spoedeisende hulp na een valincident. De gemeente Koggenland slaat de handen ineen met Omring om een cursus valpreventie te verzorgen.
Gemiddeld vallen 65 plussers drie keer per jaar. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van ernstig letsel bij ouderen. Een val heeft vaak ingrijpende gevolgen voor gezondheid en zelfstandigheid. Tijdens de training Beter op de Been gaan aanwezigen zelf aan de slag om vallen te voorkomen. De training bestaat uit twee delen: een informatiegedeelte over valrisico’s en een oefengedeelte. Deelnemers worden begeleid door een fysiotherapeut. Uit onderzoek blijkt dat ouderen na het volgen van de cursus maar liefst 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.
De cursus wordt woensdag 4 april gehouden van 10.00 tot 12.00 uur in Op ’t Snijdersveld, Dokter Lohmanstraat 21 in Obdam. Opgave op de dag zelf of via t.kunst@koggenland.nl. Daarnaast start ook de cursus op donderdag 5 april in Vijverstate, Kolblei 200 in Avenhorn van 10.00 tot 12.00 uur. Opgave op locatie of via beheervijverstate@gmail.com. De valpreventiecursus bestaat uit vier lessen en kost 50 euro met Omringpas. Zonder Omringpas: 57,50 euro. Aanmelden kan tot 28 maart. De kosten van deze training worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar, maar informeer voor de exacte vergoeding.

Meer berichten