Expositie Museumboerderij West-Frisia

  Nieuws
Een greep uit de gereedschappen die vroeger werden gebruikt. (Foto: aangeleverd)
Een greep uit de gereedschappen die vroeger werden gebruikt. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HOOGWOUD – Bezoekers die vanaf zondag 17 juni de nieuwe expositie bezichtigen van de Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud, krijgen een andere kijk op zoiets algemeens als hout. In de Hooiberg van de stolpboerderij staan attributen opgesteld met als onderwerp: hout en bewerking.
Volkshoutsnijders vulden in de stille wintermaanden hun tijd op met handenarbeid. Uit Friesland komt veel kleingoed en gebruiksgoed dat versierd is door middel van de kerfsnede techniek. Zo ontstonden bijvoorbeeld bruidsklompen, kistjes, mesheften en mangelplanken. Dit getoonde kerfsnee is geleend van d heer Korpershoek uit Friesland. Behalve houtsnijwerk ziet jong en ouder ook kerfsnee aardewerk.
Hout als technisch onderdeel en hoe dat werd toegepast is een andere kant van het verhaal. Veel houtbewerkinggereedschap is al eeuwenlang in gebruik. De eigen collectie gereedschap van de Museumboerderij valt in het niet bij een bijzonder uitgebreide collectie van de heer van Donselaar, een groot kenner en verzamelaar van uniek oud en bijzonder timmermansgereedschap. Te zien zijn honderden stukken met namen als: snik, een goosewing en een avegoor.
De Museumboerderij is te vinden op Koningspade 31 in Hoogwoud. Het museum is tot en met 9 september open van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 tot 16.30 uur. Entree 3,50 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Groepen zijn op afspraak hartelijk welkom. Voor meer informatie, bel 0226-351431 of kijk op www.museumboerderijwestfrisia.nl

Meer berichten